Delårsredovisning för 2002

Jonsson, Simon

Öjebynprojektet - ekologisk produktion av livsmedel.

Försökets målsättning är att;
- fullfölja de tre sista årens studier av det andra växtföljdsomloppet i Öjebynprojektet
- fastlägga odlingsmetodens betydelse för växtnäringens utnyttjande
- visa odlingsmetodens betydelse för att uppnå växtnäringsbalans i en djurhållande produktionsform
- utveckla den ekolgosika livsmedelsproduktionen, främst produktion av mjölk
- studera sambanden i ekologisk mjölkproduktion mellan foderkvalitet, produktionsnivå
- kartlägga de begränsande faktorer som föreligger i ekologisk mjölkproduktion
- påvisa odlingssystemets betydelse för det ekonomiska utfallet

Försöket genomförs på Öjebyns forskningsstation. För försökets räkning disponeras 165 ha åkermark, grovfoderlager, serviceutrymmen och stallar för 100 mjölkkor med normal rekrytering. Den ekologiska produktionsmodellen tillämpar en växtodling utan användning av kemiska bekämpningsmedel och mineralgödsel och en djurhållning vars utfodring grundar sig på fri tillgång på grovfoder till mjölkkor. I den ekologiska växtföljden utnyttjas baljväxternas (klöver och ärtor) förmåga att binda luftens kväve. Stallgödselns näringsinnehåll tillvaratas omsorgsfullt och sprids jämt över hela gårdens areal. Bekämpning av ogräs och skadegörare görs med alternativa metoder.


Det 12-åriga projektet är slutfört. Resultaten visar de olika odlingssystemens (ekologiskt och konventionellt)avkastningsnivåer och avkastningstrender både vad det gäller växtodlingen och djurhållningen. Dessutom visas på systemens uthållighet mätt i form av näringsbalanser för de viktigare växtnäringsämnena; kväve, fosfor och kalium. Den högre anhopningen av det giftiga ämnet, kadmium i det konventionella systemet (liksom för övriga näringsämnen) belyser ytterligare det konventionella systemets brister sett ur ett uthållighetsperspektiv. Högre mängder av kadmium i konventionella livsmedel är ohälsosamt och ett samhälleligt hälsoproblem. Kostnaderna för produktion av olika grödor pekar på att kostnaderna för mineralgödsel och kemiska bekämpningsmedel är betydande.
I projektets samlade bedömning framstår mineralgödsel i Öjebynprojektets fall inte bara som en ekonomisk belastning utan också som en biologisk belastning. Väsentligt i den slutsatsen är att notera att den gäller på gårdar med normal djurtäthet, som tillämpar en konsekvent växtföljd och tillvaratar stallgödseln på ett så optimalt sätt som möjligt.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping