Slutredovisning 2005

Wallenhammar, Ann-Charlotte

Ekologisk oljeväxtodling - beståndsetablering, ogräsreglering och strategier mot spillraps.

Intresset från marknad och odlare för ekologisk oljeväxtodling är stort. Odlingen har under en rad år bedrivits i liten omfattning och med varierande metodik och resultat. Ekologisk produktion av oljeväxter tog fart 1997 då priset på ekologisk soja steg, och intresset från marknaden ökade. Den KRAV-godkända arealen har överstigit 1000 ha sedan 1998, och under 2002 odlades drygt 1500 ha. Övergången från 95 till 100 % ekologiskt foder till idisslare 2005 innebär att efterfrågan på rapsprodukter kommer att öka ytterligare. Genom odlarenkäter har erfarenheter från praktiska odlingar vunnits. För att ge den ekologiska oljeväxtodlingen större säkerhet behöver ett antal frågor besvaras. Vilket radavstånd är optimalt i ekologisk höstraps? Målsättningen är att jämföra olika typer av beståndseteblering och dess effekter på skörd, ogräsförekomst, skador av sjukdomar och skadeinsekter samt kvävemineralisering. Vi avser också att utarbeta en strategi för att minimera förekomsten av spillplantor i efterföljande gröda (Bilaga 1).

Tre fältförsök (L7-818) anläggs årligen under en treårsperiod (2000, 2002-2003) i befintliga ekologisk höstrapsodlingar med god kvävetillgång i Skåne, Västra Götaland och Östergötland. Rapsen sås med 12, 24 resp 48 cm radavstånd. Ogräshackning utförs i 24 resp 48 cm bestånden två gånger på hösten och en gång på våren. Ogräsräkning utförs enl. bilaga 2. Jordprov uttages för min-N analys vid sådd samt ledvis på våren. Strategier för att reducera beståndet av spillraps undersöks i ett separat försök L7-819 (bilaga 3) och anläggs på hösten efter skörd i en befintlig höstraps odling. Två försök anläggs årligen 2001-2003.


Effekten av olika radavstånd på ogräsförekomst och skörd har undersökta i fältförsök med ekologiska höstoljeväxter och vårraps. Tio försök har skördats under perioden 2001-2005 i Syd- och Mellansverige. Höstraps har anlagts med 12, 24 och 48 cm radavstånd, höstrybs med 12, 24, 36 respektive 48 cm radavstånd och vårraps med 12, 24 och 36 cm radavstånd. Radhackning har utförts en gång på hösten och en gång på våren, och förekomsten av ogräs har räknats och biomassan bestämts. Hybridrapsen har utnyttjat sin kapacitet vid de större radavstånden och på två försöksplatser i södra Götaland är skördenivåerna jämna mellan försöksleden, t o m något högre för sådd med 48 cm radavstånd. En planttäthet på 20 plantor m-2 på våren har avkastat 2380 kg ha 1. Ogräsbiomassa var lägst vid 48 cm. Förhållandet är det omvända i försök som anlagts med linjesorter i norra Götaland och Mellansverige; 15-24 % högre skörd har erhållits vid 12 cm radavstånd. Största plantbortfallet procentuellt sett mellan höst och vår har förekommit på försöksplatserna med hybridraps där 30 % av plantorna återstår på våren vid sådd med 12 cm jämfört med 89 % för linjesorterna. Höstrybsen intar en mellanställning med 54 %. Förekomsten av rapsbaggar i vårrapsförsöket visar att skadorna kan bli betydande i ekologiska våroljeväxter.

Olika bearbetningsstrategier för att reducera beståndet av spillraps har undersökts i totalt nio försök mellan 2000 och 2005, och har anlagts efter skördade höstoljeväxter och våroljeväxter. Höstsäd eller vårsäd har anlagts på ytorna som graderats vid två alt. tre tillfällen på hösten och en gång påföljande vår. Resultaten har påverkats av rådande väderlek. Under torra förhållanden resulterade grund stubbearbetning tidigt på hösten, och då företrädesvis direkt efter skörd, signifikant fler höstgrodda spillplantor än där marken lämnats obearbetad. Under en fuktig höst med bra groningsförhållanden var skillnaderna mellan försöksleden mindre. Antalet spillplantor på våren var högre efter sen stubbearbetning än efter plöjning oberoende av såväl den tidiga höstbehandlingen som höst- eller vårsådd. Slutsatsen är att rekommendera en ytlig bearbetning direkt efter skörd. Efterföljande plöjning är att föredra om spilluppslaget på våren skall minimeras.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping