Åkerhielm, Helena
Kväveförluster från växtmaterial i ekologisk vitkålsodling
I ekologisk produktion av frilandsgrönsaker är gröngödslingsgrödor en viktig kvävekälla. För att ge ett tätare bestånd och bekämpa tidiga fröogräs görs ofta en avslagning när gröngödslingsgrödan nått en höjd omkring 0,3 m. Det erhållna klippet kan antingen tillåtas ligga kvar eller användas som täckningsmaterial. Genom att använda växtklippet som marktäckning i en grönsaksgröda kan luftkväve utnyttjas effektivare i gröngödslingsgrödan samtidigt som en styrning av växtnäringstillförseln erhålls. Oberoende av strategi kan en förlust av kväve i form av ammoniak förväntas. Förluster av kväve i form av läckage kan också förekomma efter skörd i kulturer där mycket skörderester, liksom marktäckningsmaterial, lämnas kvar i fält.
Ammoniakförluster från rödklöverklipp som ligger kvar efter avslagning samt förluster från rödklöverklipp som används som marktäckning i vitkål jämförs. Mängden av ammoniak som tas upp av plantorna via bladen uppskattas. Med hjälp av kväveprofiler undersöks marktäckningsmaterialets och skörderestbehandlingens effekt på nedtransporten av nitratkväve i markprofilen efter skörd. Efterverkan av behandlingarna undersöks genom studer av avkastning av engelskt rajgräs.