Slutredovisning 2001

Lindqvist, Åsa

Inälvsparasiter hos får och lamm i ekologiskt producerade besättningar med resp. utan växel- eller sambete med nötkreatur.

Ett av den ekologiska fårproduktionens största problem är infektioner med inälvsparasiter. I rådgivningen till ekologiska producenter ingår växel-/sambete med olika djurslag för att förhindra en uppförökning av parasitsmitta på bete och därmed förebygga kliniska och subkliniska problem på grund av parasitism. I Svenska Djurhälsovårdens projekt "Inälvsparasiter hos tackor och lamm i ekologiskt producerade besättningar", påvisades däremot ingen effekt av sam/växelbete nötkreatur/häst och får vad gäller fårens äggutskiljning. Projektets syfte är att studera effekterna av sam-/växelbete nötkreatur - får på fårens och lammens parasitbörda och äggutskiljning i ekologiskt producerade besättningar. Resultatet ska ligga till grund för rådgivning angående växel-/sambete mellan nötkreatur och får.

Samtliga KRAV-anslutna fårproducenter inbjöds mars 200 att delta i projektet. Av de anmälda valdes 11 besättningar ut med växelbete får- nötkreatur och 9 kontrollbesättningar med enbart får. Samtliga 20 besättningar består av minst 20 tackor, har funnits i minst två betessässonger på gården och kontrollbesättningarna ligger geografiskt och klimatmässigt nära växelbetesbesättningarna. Individuella träckprov har tagits från 8 tackor efter lammning men före betessläppning på våren samt i augusti-september. Individuella träckprov har tagits från 8 lamm i augusti-september och november. Besättningsdata registreras: besättningsstorlek, betesbeläggning, tidpunkt för växel/sambete, andel parasitfria beten, ev avmaskningar, slaktresultat mm. Träckproven analyseras vid Svenska Djurhälsovårdens parasitologiska laboratorium.


Med hänvisning till resultaten i tabellerna 1 - 3 i redovisningsdokumentet, konkluderas att sudien visat att:
- växelbetning mellan får och nötkreatur inte reducerar utskiljningen av trichostrongyloidägg, jämfört med icke växelbetande djurgrupper.
- inga statistiska signifikanta skillnader påvisades avseende antal påvisade parasitarter i besättningar med växelbete jämfört med sådana som inte tillämpar växelbetning.

Växelbetning mellan får och nötkreatur har inte haft något inflytande på parasitbördan hos fåren i de studerade ekologiska besättningarna.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping