Delårsredovisning för 2004

Cederberg, Björn

Det Svenska Vildbiprojektet - Restaurering av en Ekologisk Nyckelresurs

Vildbina (solitära bin och humlor) är en ekologisk nyckelresurs i alla terrestriska ekosystem, i såväl odlings- som skogslandskap. I egenskap av pollenöverförare utgör vildbina den "ekologiska ryggrad" som bär upp viktiga delar av ekosystemens funktion. Sveriges vildbin inkluderar 285 kända arter, varav nära en tredjedel är rödlistade - ett särskilt alarmerande läge för denna viktiga grupp. Preliminära data tyder på att minst 20 arter, varav tre humlearter, försvunnit från landet. Denna krissituation måste avhjälpas. Det Svenska Vildbiprojektets mål är att rädda, restaurera och uthålligt nyttja landets vildbifauna.

1. Under 2004 kommer effekten av intensifierat jordbruk i olika delar av landet att undersökas med avseende på vildbifaunan. Förslag på restaureringsåtgärder, som tillskapande av boområden för vilda bin och funktionella korridorer i landskapet, kommer att utvecklas.
2. Underlag för informationsmaterial (text och bilder) som både beskriver effekter av intensivt landskapsutnyttjande och åtgärder som berikar den biologiska mångfalden av vildbin i odlingslandskapet ska tas fram.
3. Erhållna resultat av fältundersökningarna sammanställs.


Litteratur- och kunskapssammanställningar har färdigställts som ett viktigt första steg för vidare studier. Humlepopulationer på gårdar med olika odlingssystem har studerats och visat på avsevärt högre populationstätheter på gårdar med ekologiskt odlingssystem. Diversiteten av vildbin i kantzoner och åkerholmar har studerats men materialet är ej ännu analyserat.
Följande rapporter har färdigställts inom projktet:
1. Grödor och vildbin i Sverige. Kunskapssammanställning för hållbar utveckling av insektpollinerad matproduktion och biologisk mångfald i jordbrukslandskapet. M.W. Pettersson et.al. 2004. (Bilaga "vildbin1" se nedan)
2. Vildbin och fragmentering. Kunskapssammanställning om situationen för de vikligaste pollinatörerna i det svenska jordbrukslandskapet. W.I. Linkowski et al. 2004. (Bilaga "vildbin2" se nedan)
3. Nyskapande av livsmiljöer och aktiv spridning av vildbin, Manus 16 p.
4. Humlor (Bombus) på ekologiska och konventionella gårdar - odlingssystemets och landskapets betydelse för en ekologisk nyckelgrupp. J.O. Risberg 2004. (Bilaga "Humlor1" se nedan)

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping