Delårsredovisning för 2002

Svensson, Sven Axel

Relationen erforderlig dos - sprutteknik

Maskinparken för bekämpning i fruktodling har i Sverige en hög ålder. Näringens intresse av att modernisera sprutbeståndet underlättas av underbyggda och beräkningsbara argument, som visar på möjlig dosreducering som ett resultat av man använder modern sprutteknik.
Projektets mål är att utveckla kunskap om hur dosen kan minskas med hjälp av användning av modernare sprutteknik. En viktig del i projektet utgörs av metodutveckling som syftar till säkrare och billigare växtskyddsförsök i fruktodling.

Huvudtanken är att undersöka och jämföra olika sprutteknikers inverkan på dos/respons. Som ett led i detta ingår en vidareutveckling av försöksmetoden 'linjärt föränderlig dos'. Fältförsök ingår där biologisk effekt för olika tekniska metoder fastläggs. Resultatet kommer att utgöras av ett antal standardinställningar (sprutteknik) med angivna möjligheter till dosreducering.


Ett givande samarbete har under året utvecklats med försöksstationen i Gorsem, Belgien. Samordnade försök har skett där och i Kivik. I första fallet skedde sprutning på äppleplantor som infekterats på artificiell väg, i andra fallet i form av fältförsök med naturlig infek-tion av äppleskorv. I båda fallen jämfördes traditionella spridare som ger en fin duschkvalitet med spridare av typen Air Injection (AI), som ger upphov till en grov duschkvalitet (minskad vindavdrift). Resultatet visar:
§ Metoden visar sig möjlig att använda på fruktodlingens frågeställningar
§ AI-spridare medförde inte något nämnvärt ökat behov av höjd dos
§ Nuvarande etikettdoser synes vara i högsta laget om man använder lämplig sprutteknik

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping