Riskbedömning för kväveutlakning på lerjord, till följd av höstbearbetningsåtgärder, genom karaktärisering av jordens mineraliseringsegenskaper

Stenberg, Bo

Börje Lindén
Maria Stenberg
Johanna Wetterlind

2002

2005

ÅrAnslag
2002480000
2003230000
2004575 000
2005373000

Ingen övergödning

Kväveutlakning

Nuvarande regler för senareläggning av höstbearbetning inom ramen för Grön mark som åtgärd för att minska kväveförlusterna baseras på entydiga resultat med avseende på jordbearbetningens inverkan på kvävemineraliseringen i jorden i försök på lätta jordar. Motsvarande resultat från lerjordar är dock motstridiga. Reglernas relevans för lerjordar kan därför ifrågasättas. Vi vill i den här studien undersöka hur effektiv åtgärden är på lerjordar och vilka faktorer som avgör om en senareläggning av bearbetningen på en lerjord är effektiv. I dagsläget är det svårt för den enskilde jordbrukaren, för rådgivarorganisationer och beslutsfattare att på alla jordar avgöra vilka strategier för bearbetning som är de bästa med avseende på hushållning av kväve. Projektet kommer att utföras på ett stort antal platser med olika kombinationer av lerhalt, djurhållning (Stallgödselspridning/vall) och mullhalt i Skaraborg. Mineraliseringen på hösten efter tidig höstplöjning skall jämföras med mineralisering där marken plöjs först på senhösten. Platserna kommer att karaktäriseras utifrån markfysikaliska, -kemiska och -biologiska egenskaper.

Till den tidigare ansökan har vi bifogat ett förslag till tillägg (Bilaga 3)som kommer att stärka projektet ytterligare genom att ge besked om nettomineraliseringens dynamik efter den sena plöjningen.



Bo Stenberg, SLU. Inst. f. mark och miljö, Precisionsodling och pedometri
tel 0511-67276
epost bo.stenberg@slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping