Slutredovisning 2003

Benfalk, Christel

Automatiskt bindsle för att underlätta rastning av uppbundna kor.

Ekologiska mjölkproducenter med uppbundna kor har ett stort behov av en smidig lösning för släppning och fastsättning av mjölkkor eftersom korna regelbundet ska släppas lösa i större eller mindre utsträckning under alla årstider. Dagens sommarlåsning kan inte lösa det behovet eftersom den inte ger kon möjlighet att lägga sig och att röra sig fritt ut och in över foderbordet. Lantbrukarna har poängterat att det är viktigt att en person enkelt kan släppa korna ut och in vid det dagliga arbetet och att detta också innebär mindre olägenhet vid sjukdom och vid ledighet då avbytare anlitas. En automatiserad året runt låsning skulle underlätta för en person att klara arbetet själv. Dessutom skulle det eliminera arbetsmomentet med släppning och fastsättning som visade sig vara riskfyllt och innebar olämpliga arbetsställningar.

Syftet med projektet var att i en teoretisk förstudie undersöka möjligheterna att utveckla ett automatiserat bindsle för nötkreatur. Målsättningen var att ge förslag på några nya tekniska lösningar, som till ett rimligt pris, skulle innebära att uppbundna kor kan släppas och sättas fast på ett sätt som är arbets- och tidsbesparande, ger god arbetsmiljö och är djurvänligt. Om resultaten från förstudien visade sig lovande var avsikten att söka ytterligare medel för att ta fram en eller flera prototyper för utprovning i praktiska besättningar.

Målsättningen med projektet förtydligades till att omfatta lösningar på bindsle som medför att en ko automatiskt binds fast då hon för in huvudet över foderbordet, företrädesvis en mekanisk lösning med god hållbarhet. Det skulle också vara möjligt att på ett enkelt sätt släppa endast en ko eller flera kor i taget. Om en fullständig automatisering innebar för högt pris på produkten kunde lösningen innehålla något enkelt manuellt moment för att nå ett rimligt pris. Idéerna utvecklades i samråd med ekologiska mjölkproducenter. Följande moment ingick i förstudien:
- Brainstorming där lantbrukare och forskare från JTI träffades för diskutera befintliga förslag och för att kläcka fler idéer till konstruktion av ett automatiskt bindsle.
- En inventering gjordes av marknadens utbud av automatiska bindslen eller komponenter som kan användas för att konstruera automatiserade bindslen.
- Efter brainstorming och inventering valdes fyra förslag ut för vidare bearbetning.
- De utvalda idéerna beskrevs närmare med text och skisser.
- Svenska tillverkare av inredningar för nötkreatur inbjöds att medverka i processen.

Projektorganisation:
Projektet genomförs av Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI). JTI ansvarar för den praktiska delen i studien och sammanställning av resultaten. Ekologiska lantbrukarna/ekomjölk (kontaktperson: Olle Rundqvist) kommer att delta med idéer, som diskussionspartner i projektet och vid provning och vidareutveckling.


Projektet inleddes med en brainstorming där ekologiska lantbrukare och forskare från JTI deltog. Dagen resulterade i förslag på en rad funktioner och komponenter som skulle kunna ingå i ett automatiskt bindsle. Dessutom presenterades fyra mer kompletta förslag på automatiska bindslen och ett förslag på modifierat fångbås med mjölkning på båspallen.
Sex svenska tillverkare med erfarenhet av inredningar för nötkreatur kontaktades. Två av företagen anmälde intresse att delta i utvecklingen av ett automatiserat bindsle men ingen av dem kunde fullfölja p g a arbetsanhopning och tidsbrist. De har ändå uttryckt att det fortfarande finns intresse för projektet och en eventuell fortsättning.
En vidare bearbetning av de ursprungliga förslagen kompletterat med en inventering av marknadens utbud av komponenter har lett till tre förslag på automatiserade bindslen och ett förslag på modifierat fångbås.

1.Jyden självfång eller Dan Fang med förkortningsbart grimskaft
Kon har ett halsband på sig och i en kedja från halsbandet hänger en fångkula som fastnar i ett lås (självfångplatta) på båsplatsen. Principen förekommer i danska bindslen (Jyden eller Dan Fang). För att att kon ska slippa ha kedjan och fångkulan hänga och släpa på marken när hon går ut föreslås olika tekniker för förkortning. En är att fångkulan hänger i t.ex. en lina som kan förkortas då kon släpps ut. Flera sätt för förkortning skulle kunna provas. Bindslet (kedja/lina/band) kan ligga i en kanal runt halsbandet eller hänga under halsbandet i en kapsel alternativt öppet.
En svårighet kan vara att få kon att sänka huvudet tillräckligt så att fångkulan inte hamnar ovanför låsningen och in på foderbordet. En åtgärd skulle kunna vara en U-formad bygel som fälls ned innan korna ska gå in på sina platser och när alla kor står på plats fälls byglarna undan igen. För att fångkulan ska hamna rätt i sidled används den V form som finns på dagens befintliga låsplattor. Det behövs en praktisk studie bl. a. för att prova ut olika tekniska lösningar som ger lagom kraft för förkortning. Likaså för att undersöka om det finns behov av tekniska lösningar för att styra ned kons huvud så att fångkulan hänger i rätt höjd för att glida in i låset.

2.Lina med flexibel spänning
En lina (vajer) är fäst i ungefär samma position som dagens korsbindsle. Linan kan spännas med hjälp av t. ex. en vajerkassett som sitter monterad på ena sidan av båsfronten i stallet, en per båsplats, eller genom att linan löper över ett brythjul och är försedd med en tyngd i änden. Linlängden och spänningen i kassetten anpassas så att kon får tillräcklig rörelsefrihet. På undersidan av kons halsband sitter en stor specialkonstruerad karbinhake fastmonterad med öppningen riktad framåt. Då kon sticker in huvudet i båsfronten för att äta hänger karbinhaken på en sådan höjd att den hakar om vajern och av kons kraft framåt öppnas karbinhaken och låser fast runt linan. Då kon skall , lossas linan på ena sidan. Efter att korna lämnat stallet får skötaren manuellt dra ut linan och fästa på andra sidan igen. Linan är nu uppspänd och färdig för insläpp av kor. Halsbandet bör troligen vara något bredare och fastare än dagens. Karbinhaken kräver utveckling eftersom den ska gå att öppna när den hakat i linan, men får ej öppnas i andra lägen om det skulle uppstå tryck på den. Det behövs praktisk utprovning av om linan kan utformas så att kons rörelsefrihet blir lagom eller om det krävs avskiljare på foderbord och båspall.

3.Elektromagnet och utdragbart bindsle
Bindslet, bestående av ett band eller en lina, sitter fast i båsfrontens överliggare. En elektromagnetisk låsmottagare hänger i bindslet på en höjd strax över kons halsband. Halsbandet har ett lås (järnplatta med en ögla) som är riktat uppåt. När kon ställer sig och äter aktiveras magneten så att låsmottagaren dras mot låset på halsbandet varefter elektromagneten låser samman enheterna. Bindslet med låset kan sitta i en fjäderbelastad rullkassett typ ”bilbältesrulle”, balansblock eller löpa över ett brythjul och vara försett med en tyngd i änden. Även släppning av kon utlöses via elektromagneten. Anordningen ska vara fri från magnetfält och elektricitet utom vid aktivering i samband med släppning och fastsättning. Den elektriska spänningen ska vara låg, 24V. Det finns idag troligtvis inga ”färdiga” magneter för detta ändamål utan en sådan magnet måste utvecklas och utvärderas.

Modifierat fångbås
Stallar med foderliggbås eller kombibås har traditionellt använts när man velat gå över från att mjölka på båsplatsen till mjölkning i grop utan att investera alltför mycket i byggnader. Båsavskiljarna i dessa system är oftast av lång modell som sträcker sig längs hela båsets längd. Kon hindras från att gå ur båset av en plastad vajer som hänger i inredningen bakom korna. Vajern hissas upp när korna ska gå till mjölkning eller rastas.
För att kunna mjölka på båsplatsen i ett foderliggbås krävs att varannan båsavskiljare modifieras så att det finns plats för mjölkaren. Två förslag har tagits fram på hur detta kan lösas:

1. Istället för vajer används ett flexibelt band som fästs på varje lång båsavskiljare. Båsavskiljaren vid mjölkplatsen görs kortare och ersätts delvis med ett icke elastiskt band som fäster i det elastiska bandet. För att hindra kor att ligga och inkräkta på en annans bås kan man kombinera med en golv-baserad båsavskiljare. Vid mjölkning dras det icke elastiska bandet in till den korta båsavskiljaren så att ett utrymme skapas för mjölkmaskin och mjölkare.

2. Ett annat alternativ kan vara att ha en undanfällbar ”sommarlåsning” som används för att fixera korna under mjölkningen. Båsavskiljaren där mjölkningen ska ske måste även här vara kortare. Vajern eller bandet som hindrar korna från att gå bakåt hissas upp under mjölkning.

Rapporten innehåller även skisser och närmare beskrivning av funktion och komponenter i de olika förslagen samt en grov uppskattning av kostnadsnivån för olika lösningar.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping