Biobädd för användning vid växthus

Torstensson, Lennart

2003

2004

ÅrAnslag
200349000
200453000

Giftfri miljö

Jordbruk

Miljöpåverkan - yttre miljö

Även i växthusodling användes kemiska bekämpningsmedel. Det finns flera moment vid deras hantering, ex vid påfyllning och rengöring av sprutan eller hur överbliven sprutvätska hanteras, som innebär risk för läckage till miljön utanför växthuset. För att undvika eller minimera riskerna för kontamination av yt- eller grundvatten kan man använda sig av en biobädd.
För att så nära som möjligt uppfylla kraven på maximal bindning av bekämpningsmedel kan biobädden byggas upp av hackad halm som blandas med matjord samt torv eller kompost. Eftersom mycket av bekämpningsmedelsanvändningen i växthus sker under senhöst, vinter och förvår, kan man inte räkna med att en biobädd som placeras utomhus kommer att hålla en för mikroorganismerna gynnsam temperatur när de som bäst behöver vara aktiva. Av olika anledningar vill man helst inte placera biobädden inne i växthuset, den tar en del utrymme och kan också ge upphov till utveckling av sorgmyggor. De flesta tycks föredra att placera bädden utomhus eller i ett speciellt hus.
Man kan på olika sätt höja biobäddens temperatur. De försöksbiobäddar vi har använt oss av i tidigare projekt har isolerats med frigolit. Dessutom har vi provat att höja temperaturen dels genom att i botten på bädden lägga hästgödsel och dels genom uppvärmning med en elvärmeslinga. Denna fungerade bäst. Temperaturen kunde fås att stiga från ca +5 C till +25 ºC inne i bädden och något lägre i bäddens ytskikt under perioden december till april. Elförbrukningen för uppvärmningen var nämnvärd bara under de kallaste månaderna (december och januari). Nedbrytningen av några testade herbicider gick snabbt i den eluppvärmda biobädden.
Nu skall provas en biobädd i full skala som uppvärms med elslinga. Den har byggts vid Andersfors handelsträdgård i Hjo. Mätningar av temperatur och fuktighet i bädden har påbörjats men skall fortsätta under 2004. Biobäddens kapacitet att bryta ned i handelsträdgården använda bekämpningsmedel som hamnat i bädden skall testas.










Lennart Torstensson, SLU. Inst .f. mikrobiologi
tel 018-67 32 94
epost lennart.torstensson@mikrob.slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping