Robertsson, Jan Åke
Nyckeltal för djurhälsa och djurskydd hos ekologiskt uppfödda grisar
Ekologisk grisuppfödning har rönt allt större intresse även om den fortfarande har förhållandevis liten omfattning.Genom tidigare studier har SvDHV regelbundna kontakter med ett 40-tal uppfödare. Ekologiska grisar har vid slakt förhållandevis få anmärkningar om luftvägsinfektioner men några anmärkningar om ledinflammationer. Uppfödning av grisar i stallar med utomhusliknande klimat kan vara KRAV-godkänd. Det finns behov av nyckeltal för djurhälsa i ekologisk grisuppfödning och av att systematisera samband mellan sjukdomsproblem i förhållande till systemlösningar och djurmiljöer. Erfarenheterna från dokumentationsstudierna av beteende och hälsa hos slaktsvin uppfödda vintertid i kravgodkända stallar kommer att tas tillvara.
Målsättningen är att studien ska ge underlag till ett utbildningsmaterial som ska gynna djurhälsoarbetet inom ekologisk grisupfödning. Målsättningen är också att nyckeltal för djurhälsa och djurskydd ska kunna redovisas separat för ekologiskt uppfödda grisar.
Data om besättningar, systemlösningar, djurmiljöer och besiktningsfynd Därvid kommer SvDHV`s uppdaterade datastöd för besättningsuppgifter och besiktningsuppgifter att användas. Samarbete om statistiska analyser är etablerat med SLU.
De besiktningsanmärkningar som kan analyseras på besättningsnivå och per tidsintervall är luftvägsinfektioner, ledinflammationer, spolmaskskador och svansskador.
Data kan analyseras för ett 40-tal ekologiska besättningar i förhållande till konventionell grisuppfödning.
Följer man registreringarna av sjukdomsanmärkningarna som görs vid slakt från 1997 till 2005 blir det mer och mer påtagligt att den ekologiska produktionen håller på att tappa sitt försprång gentemot den konventionella. För vissa sjukdomsanmärkningar ses en påtaglig ökning hos KRAV-grisar. Detta gäller ledskador/inflammationer och parasitär leverskada - här är andelen grisar med sådana anmärkningar 3-6 gånger så hög för KRAV-grisar. När det däremot gäller luftvägsinfektioner är hälsoläget i detta avseende lika mellan KRAV- och konventionellt uppfödda grisar.
Det behövs mer kunskap om led- och parasitskadorna men när det gäller luftvägsinfektioner finns idag påtagliga råd att tillämpa: Kontinuerlig produktion, som tillåter att grisar blandas från flera besättningar och ett ständigt utnyttjande av stallet året runt utan rengöring och tomtid, skall bytas ut till strikt omgångsproduktion.
Vi har möjlighet att, inom projektets ram, fortsatt följa utvecklingen och ta ut nyckeltal för djurhälsa inom den ekologiska produktionen. Målsättningen för vårt fortsatta djurhälsoarbete är att trenderna mot höjda ohälsotal ska brytas. Besättningar kommer att plockas fram för fortsatta studier av de bakomliggande orsakerna till bl a ledskador som ses i så stor andel hos KRAV-grisar.