Samband mellan odlingsförutsättningar, växtnäring och skörderesultat i ekologisk grönsaksodling.

Rölin, Åsa

Margareta Magnusson
Elisabeth Ögren

2005

2005

ÅrAnslag
2005178000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Trädgård

Frilandsgrönsaker

Syftet med projektet är att genom systematisk utvärdering av redan insamlade data från ekologiska grönsaksodlingar finna nya samband mellan olika växtnäringsämnen-, odlingsförutsättningar och skörderesultat. Detta skall sedan utmynna i förslag på gödslingsstrategier och odlingsåtgärder som förbättrar växtnäringsutnyttjandet och odlingssäkerheten.

Projektet skall även beskriva hur de analyser som använts inom dokumentationsprojektet passar i ekologisk grönsaksodling och hur de normvärden som laboratorierna anger stämmer med den praktiska verkligheten. En bearbetning av materialet från dokumentationsprojektet tillsammans med våra egna erfarenheter ger möjlighet till värdefulla synpunkter hur analyserna kan användas för att vara till nytta både för miljön och för lantbrukaren.

Underlag för projektet är ett dokumentationsprojekt som genomförts av Elisabeth Ögren, och Åsa Rölin, i 8-11 ekologiska grönsaksodlingar i Mellansverige under tidsperioden 1999-2004. Under projektåren har en rad olika analyser av jord, och plantor gjorts. Omfattande data om odlingarna har dokumenterats; växtföljd, gödsling, odlingstekniska åtgärder, skördenivåer mm. Jord och plantor har analyserats på sitt växtnäringsinnehåll. Skördeprover av vitkål och morötter har under alla år som projektet pågått analyserats på sitt innehåll av 18 olika ämnen. Växtnäringsbalanser har beräknats under hela projektperioden. I projektet har deltagarna haft s.k. nollrutor utan gödsling som påvisat mycket stora skillnader i markens förmåga att leverera växtnäring. Halter av växtnäringsämnen som kväve, kalium, magnesium, mangan och bor har i flera fall och genomgående för vissa gårdar varit så låga att det troligen påverkat växterna negativt.

Materialet från dokumentationsprojekten är unikt inom ekologisk grönsaksodling och en systematisk utvärdering, bland annat med multivariata metoder, av alla mätdata som insamlats, skulle väsentligt öka värdet av det arbete som redan är nedlagt. Med hjälp av multivariata statistiska metoder kan man få en överblick och upptäcka tendenser och mönster i ett material med många variabler.



Åsa Rölin, Hushåll. Värmlands län
tel 054-545614/0533-25131
epost asa.rolin@hush.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping