Delårsredovisning för 2006

Djurle, Annika

Åtgärder för att förebygga och reducera angrepp av sjukdomar i åkerböna: Samodling och utsädeskontroll

Intresset för odling av åkerbönor i Sverige har ökat i och med att man inom den ekologiska odlingen dels önskar en varierad växtföljd med starka inslag av baljväxter och dels lokalt vill producera proteinrikt foder till husdjur. Åkerböna odlas såväl i renbestånd som i samodling med stråsäd, ofta vårvete, och skördas antingen tidigt för att ensileras eller tas till mogen skörd och utfodras som blandsäd. En förutsättning för produktion av foder med hög och jämn kvalitet och rimlig avkastning är att ingående grödor hålls friska. I framförallt västra Sverige har starka angrepp av svampsjukdomar förekommit i åkerbönor - med skördeförluster som följd. Det finns brister i kunskap om hur man i ekologisk odling kan minimera angrepp av skadegörare i åkerbönor och inom rådgivningen saknas en erfarenhetsbas och beredskap inför en eventuell ökning av skadegörares förekomst, på grund av ökad odlingsareal och väderleks- eller klimatförändringar. Odlingen av baljväxter i ekologisk odling kan sägas utgöra motorn i odlingssystemet. Om baljväxtodlingen inte fungerar på grund av skadegörare drabbar det hela systemet och uthålligheten kan äventyras och ifrågasättas. Målet med detta projekt är att utveckla odlingstekniken så att åkerbönornas skadegörare missgynnas.

Åkerböna (med varierande smittograd av A. fabae) och vårvete sås i renbestånd och i olika blandningsförhållanden och utsädesmängder i fältförsök. Angrepp av förekommande skadegörare graderas regelbundet. Förekomst av frösmitta och hur mycket av den som överförs till nya plantor undersöks i lab.


Årets undersökningar har koncentrerats till gradering av angrepp i fältförsök och kommersiella odlingar av åkerböna i Västra Götaland. Undersökningar på lab innefattar renodling och identifiering av svampar från fält, undersökning av skördat frö med avseende på kvalitetsegenskaper och förekomst av utsädesburna patogener.

Fältförsök m.m.
I ett fältförsök på en gård mned ekologisk odling i Flakeberg, Västergötland undersöktes vilken effekt samodling med vårvete har på angrepp av utsädesburna patogener. Åkerbönor odlades i renbestånd och tillsammans med vårvete i proportionen 70% åkerbönor och 30 % vete respektive 50% av vardera arten.
I var och en av dessa tre behandlingar såddes utsäde som med 0%, 4% respektive 12% utsädesburen smitta av Ascochyta fabae, som orsakar bönfläcksjuka. Avläsningar av bönfläcksjuka och andra förekommande sjukdomar gjordes regelbundet i samtliga parceller i försöket. Förutom bönfläcksjuka noterades förekomst av bönbladmögel, chokladfläcksjuka och bönrost. Det förekom desssutom måttliga angrepp av ärtvivel.

Eftersom hela vårbruket kom igång sent såddes även detta försök sent och i flera av parcellerna med samodling blev fördelningen av åkerbönor och vete ojämn. Även upppkomsten var ojämn; troligen på grund av torka. En mycket torr sommar gynnade varken grödan eller utvecklingen av svampsjukdomar. Angreppen av bönbladmögel som noterades i början av juni utvecklades därför mycket långsamt. Förhållandena var inte gynnsamma för andra sjukdomar heller, men angrepp av chokladfläcksjuka och bönrost ökade i juli-augusti. I mitten av augusti skedde en mycket snabb nedvissning av åkerbönorna och c:a 75% av baljorna var då helt svarta.
Ogräsförekomsten i försöket var normal.

I kommersiella odlingar påträffades samma skadegörare som i försöket, och angreppen var i regel svagare eller lika starka.

Skördeprover från 2005 har analyserats beträffande vattenhalt, tusenkornvikt, proteinhalt m.m. I samodlingsleden, där den totala vikten var större än i renbestånden, var vattenhalten i bönorna lägre och proteinhalten högre än i bönor odlade i renbestånd. Under 2006 har utsädessmittan inte påverkat skördeutbytet. I samodlingsleden är skörden c:a 15% större jämfört med åkerbönor i renbestånd. Skillnaderna är statistiskt signifikanta endast för åkerbönor/vårvete i 70/30-blandning och i 50/50-blandning jämfört med åkerbönor i renbestånd, men inte mellan 70/30- och 50/50-blandningarna.

Angreppen av bönfläcksjuka och chokladfläcksjuka var starkare i samodlingsleden än i leden med åkerbönor i renbestånd, men med signifikant skillnad endast mellan 50/50-blandningen och renbeståndet. Angreppen var också starkare där utsäde med 12% Ascochyta-smitta använts.

Den bromsande effekt på angrepp som förväntades av samodlingen med vårvete uteblev under 2006. Å andra sidan var det mycket svaga angrepp av svampsjukdomar och såväl åkerbönor som vete led av torkstress. Det är det tveksamt hur stor vikt som kan läggas vid dessa resultat med tanke på de mycket torra förhållandena. Den mycket ojämna fördelningen av vete och åkerbönor gör att dessutom att samodlingsbegreppet måste definieras med marginal. Inför kommande säsong bör tekniken vid sådd ses över för att erhålla jämnare bestånd i parcellerna.

Lab- och växthusundersökningar
A. fabae har isolerats från angripna blad och baljor. Renodlade kulturer ympas parvis i olika kombinationer på agarplattor för att vi skall kunna se om svampen kan föröka sig sexuellt. Om så är fallet har den möjligheter till längre överlevnadstid i fält och spridning med vind - förutom med regnstänk och utsäde. Hittills har inga tecken på sexuell förökning observerats. Arbetet fortsätter och avslutas under 2007.

Flera olika arter av svampar har isolerats från blad och baljor. Utöver A. fabae har hittills Botrytis fabae, B. cinerea, Uromyces viciae-fabae, Peronospora viciae, Alternaria spp. och Fusarium spp. identifierats samt ett stort antal saprofyter.

Skördeprover från 2005 har undersökts beträffande grobarhet och svampangrepp. Inga skillnader i grobarhet har kunnat fastställas. I skördeprover från åkerbönor i renbestånd har större förekomst av svamp på fröna observerats, men förekomsten av A. fabae var mycket sparsam.
Skördeproverna från 2006 undersöks under vintern 2006/07 med avseende på förekomst av A. fabae och (eventuella andra svampar) efter inkubering i fuktig kammare resp. på agar.

Övrigt
Projektet och resultaten från 2005 presenterades vid den regionala växtodlings- och växtskyddskonferensen i Uddevalla i januari 2006. Fältförösket i Flakebeerg besöktes av en grupp rådgivare i juni.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping