Nadeau, Elisabet
Anne-Maj Gustavsson
Sören Krogh Jensen
Nilla Nilsdotter-Linde
2005
2010
År | Anslag |
---|---|
2005 | 427000 |
2006 | 465 000 kr |
2007 | 527 000 kr |
2008 | 478000 |
2009 | 190000 |
2010 | 100000 |
Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa
Husdjur
Mjölk/nöt
Det finns ett stort kompetensbehov inom området vitaminförsörjning till idisslare och förbättrad kunskap inom området behövs för att rationalisera utfodringsstrategier till idisslare. Eftersom naturliga vitaminkällor har större biologisk aktivitet än syntetiska är det av stort intresse att undersöka vitamininnehållet i vallfoder, som är den största naturliga källan för kornas vitaminförsörjning. Utifrån teoretiska beräkningar klarar inte kor sin försörjning av vitamin E och D, speciellt inte vid tiden runt kalvning och under senvintern då halterna i lagrat foder har minskat markant. Kornas möjligheter att klara sin försörjning av vitamin A är högre. Resultat från tidigare studier om vitamininnehåll i vall, som har utförts på ekologiska mjölkgårdar av huvudsökanden till denna ansökan, med finansiering från Jordbruksverket (Dnr 25-5152/00), visade oförväntat låga värden. Syftet med detta ansökta projekt är att tillföra betydande kunskaper om hur art, skördetidpunkt, dagslängd och ensilering påverkar innehållet av beta-karotin (provitamin A) och vitamin E i ekologiskt odlat vallfoder. Baljväxt/gräs-blandningar odlas på tre regionalt skilda platser; Umeå, Skara och Foulum (finansiering från Danmark). Utifrån erhållna resultat utarbetar vi rekommendationer för hur vallfodret skall odlas och skördas för att maximera idisslarnas intag av vitaminer. Projektet ingår i Hanna Lindqvists (Danielssons) doktorandarbete tillsammans med projekt om vitaminförsörjning till mjölkkor, som utförs av institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU Skara, med finansiering från Jordbruksverket och SLU Ekoforsk. Se vidare forskningsprogram, bilaga 1.
Elisabet Nadeau, SLU. Inst. f. husdjurens miljö och hälsa
tel 0511-67142
epost elisabet.nadeau@hmh.slu.se