Slutredovisning 2009

Bertilsson, Jan

Hållbar mjölkproduktion baserad på stor andel vallfoder

Svensk mjölkproduktion har under de senaste åren utvecklats mot att bli bland de mest intensiva i vår del av världen. Detta gäller, om än i lägre grad, även den ekologiska produktionen. Även här köps mycket kraftfoder in och en icke oväsentlig del proteinfoder importeras. Det kan på olika sätt ifrågasättas om detta är en uthållig produktionsmodell. Samtidigt vet vi att gräs är det naturliga fodret för mjölkkor och begränsningar i givan kan orsaka olika störningar. Konsumenternas förtroende för svensk mjölkproduktion bygger på att man har förtroende för produktionsmetoderna och att korna syns ute på beten och håller landskapet öppet. De stora förändringar inom EU:s jordbrukspolitik som nu genomförs medför ökad konkurrenskraft för låginsatsmodeller för produktion. Det är viktigt att ta fram underlag för att visa att sådana modeller också är möjliga under svenska förhållanden.

Dels kommer vi att använda data från de försök som vi själva arbetat med under en följd av år och där möjligheter att använda mycket grovfoder och bete studerats ( Jan Bertilsson: EU-försöken LEGSIL och SWEETGRASS, där fri tillgång på vallfoder kombinerades med låga kraftfodergivor; Eva Spörndly: EU-försök om automatisk mjölkning och bete. Förutom detta underlag behöver vi genomföra nya stationsförsök där andelen grovfoder är mycket hög under medel- och senlaktataion i en anläggning med möjlighet till styrning och registrering av individers dagliga konsumtion av foder och produktion av mjölk. Detta nya försök är nödvändigt för att stämma av långtidseffekter av modellen, samt för att få data från högavkastande, lösgående kor. För framtiden är det lösgående system som kommer att dominera och inom ekologisk produktion blir det krav på lösgående kor, detta samtidigt som mycket om våra erfarenheter av vallfoder bygger på reultat från uppbundna kor.


Det genom Jordbruksverket finansierade projektet avslutades under 2009. Genom forskningsrådet FORMAS har kompletterande finansiering erhållits och projektet kunnat kompletteras med bl.a. metanmätningar och fettsyraanalyser i mjölken. En doktorand (Mikaela Patel) har knutits till projektet och alla resultat kommer att ingå i hennes avhandling som planeras vara klar 2012. De hittills framkomna resultaten visar att utfodring enligt ekologiska principer (minst 60 % grovfoder) innebär liten inverkan på mjölkproduktionen (3,5%), medan foderkostnaderna minskar. Även vid konventionell utfodring innebär det en ekonomisk vinst. Däremot innebär alternativet med att gå upp till 70 % grovfoder en sänkning av avkastningen med9 % och en försämring av det ekonomiska utfallet.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping