Slutredovisning 2008

Svensson , Birgitta

Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland

Målet är att producera ekologiska jordgubbar av god kvalité i plasttunnel för tidig säsong och på friland med effektiv insektskontroll. Längre säsong ger odlaren fördelar både vid leverans till närmarknad och till grossist. Mjöldagg är ett problem vid tunnelodling och behandlingar med svavel,olja/såpa mm. behöver därför utvärderas. Biologisk bekämpning av kvalster är osäker både i tunnel och på friland och effekterna ska därför följas upp noggrant. Insekter är ett mycket stort problem i ekologiska frilandsodlade jordgubbar och det finns behov av nya metoder för att utestänga skadedjur, tex. nätstaket. Resultaten från projektet kan uttnyttjas för andra liknande kulturer som tex hallonodling i tunnel.

Fältförsök på SLU,Rånna försöksstation 2006-2008.
A.Försök i tunnel med 3 olika behandlingsstrategier mot mjöldagg, biologisk bekämpning av kvalster samt 2 system för växtnärings-tillförsel i ekologisk odling.Sorten Honeoye används i tunnelförsöket.
B. Försök på friland med 2 sorter, nätstängsel mot insekter som jorgubbsvivel och stinkfly jämförs med obehandlat,rovkvalstereffekt på jordgubbskvalster jämförs med obehandlade kontroller.
Båda försöken läggs upp som randomiserade blockförsök och resultaten bearbetas statistiskt.


I tunnelodling jämfördes behandlingar mot mjöldagg: svavel, rapsolja, testprodukt från Koppert och 2008 produkten AQ10 ((Ampelomyces quisqualis) som ersatte behandling med rapsolja, samt två organiska gödselmedel, Binablå (6.3.12) och Vinass (4.0.9). Det var signifikanta skillnader i avkastning år 2007, där svavel gav minst procentuell andel bär med mjöldagg. Det var dock inga skillnader i klass 1 eller total avkastning, mellan behandlingar. Varken 2006 eller 2008 förekom angrepp av mjöldagg på bär. De båda gödselmedlen gav likvärdiga resultat i avkastning. Vinass gav signifikant större mängd övriga bär 2008. Inga problem med gråmögel, kvalster eller trips förekom i tunnelodling under något av åren.
I frilandsodlingen jämfördes behandlingar med och utan rovkvalster, Neuseiulus cucumeris, mot jordgubbskvalster, Phytonemus pallidus, med och utan nät-stängsel mot jordgubbsvivel, Anthonomus rubi, samt två organiska gödselmedel, Binablå (6.4.12) och Vinass (4.0.9). Resultaten visar signifikant lägre antal kvalster vid behandling med N. cucumeris jämfört med obehandlad kontroll alla tre åren i Honeoye.
Nätstängsel lyckades inte stänga ute jordgubbsvivlar men pga. det något bättre mikroklimatet som uppstod innanför nätet blev avkastningen 2007 och 2008 högre innanför nätet. Gödselmedlen gav likvärdiga resultat i de båda undersökta sorterna även på friland.
I en kommersiell tunnelodling i Lidköping har ett demoförsök med biologisk bekämpning mot jordgubbskvalster genomförts 2006 och 2007, med en tydlig trend i resultatet. Både två och tre utsättningar av rovkvalstret N. cucumeris gav mycket bra resultat eftersom inga kvalster kunde hittas vid provtagning i juni 2007.
Viktiga slutsatser är:
• Utsättning av rovkvalster, Neuseiulus cucumeris på friland, i april, maj och juli, ger god kontroll av jordgubbskvalster, Phytonemus pallidus, och högre avkastning, de två första skördeåren i Honeoye.
• De organiska gödselmedlen Binablå (6.3.12) och Vinass (4.0.9) ger samma avkastning i sorterna Honeoye och BF949603 när det tillförs under växtsäsongen och med samma totala kvävemängd, både vid odling i tunnel och på friland.
• Stängsel med insektsnät, maskstorlek 1,4mm, räcker inte för att stänga ute jordgubbsvivlar under blomningstiden, men det kan ge ett bättre mikroklimat (vindskydd) och därmed högre skörd.
• Mjöldagg på jordgubbar i tunnelodling är ett stort problem vid varma perioder under våren/försommaren. Sänkning av temperaturen och höjning av luftfuktigheten genom sprinklers på dagtid och effektiv luftning, är viktigare än bekämpning med svavel och rapsolja. Temperatur dag/natt samt ökad fuktighet under perioden före skörd är av avgörande betydelse för hur allvarliga mjöldaggsangrepp blir.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping