Rölin, Åsa
Margareta Magnusson
Elisabeth Ögren
2006
2006
År | Anslag |
---|---|
2006 | 310 000 kr |
Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa
Trädgård
Frilandsgrönsaker
Syfte
Syftet med projektet är att utifrån redan insamlade data från ekologiska grönsaksodlingar utarbeta riktvärden för jord- och plantanalyser som är bättre anpassade till nutidens miljömål och till ekologisk odling. Projektet är en fristående fortsättning av projektet "Samband mellan odlingsförutsättningar, växtnäring och skörderesultat i ekologisk grönsaksodling" Dnr 25-7515/04 som genomförs under 2005.
Bakgrund
Under 2005 genomförs projektet "Samband mellan odlingsförutsättningar, växtnäring och skörderesultat i ekologisk grönsaksodling" som är en systematisk utvärdering av en serie dokumentationsprojekt genomförda i ekologiska grönsaksodlingar i mellansverige under perioden 1999-2004. Sedan starten 1999 har den traditionella markkarteringsanalysen genomförts varje år i vitkåls- och morotsfälten. Den ätliga produkten har analyserats vid skörd. Sedan 2002 har jorden också analyserats under säsongen enligt den s.k. modifierade Spurway-Lawton-metoden och plantsaften har analyserats vid samma tillfällen som jorden
Produktproverna visar på betydligt lägre innehåll av kväve i vitkål och morötter jämfört med referensvärdena i STANK. Växtnäringsbalanserna visar på högre överskott på fosfor än Jordbruksverket rekommenderar på skiften med högre fosforklasser. I vitkål har manganbrist varit en viktig skördebegränsande faktor. Om kvävebehovet grundar sig på riktvärden som överdriver kväveupptaget i grödan ökar risken för både kväve- och fosforöverskott. Om andra ämnen än kväve har kraftig skördebegränsande effekt försämras utnyttjandet av kväve.
Spurway-analyserna ger en helt annan helhetsbild av växtnäringssituationen jämfört med markkarteringens handfull växtnäringsämnen och vi bedömer att de tillsammans med plantsaftanalyser har potential att bli ett värdefullt redskap för att förbättra växtnäringsutnyttjandet inom ekologisk grönsaksodling. Ett stort bekymmer är dock de riktvärden som analyslaboratorierna tillämpar. De är från början baserade på konventionell odling och har inte uppdaterats de senaste 20-30 åren. Värdena i projektet skiljer sig för vissa ämnen så kraftigt från riktvärdena att jämförelserna blir meningslösa. De inaktuella och missvisande riktvärdena skapar förvirring och innebär bl.a. en uppenbar risk för överdriven fosforgödsling Med relevant utvärdering ökar analyserna istället möjligheterna att upptäcka skördebegränsande näringsbrister och därmed förbättra utnyttjandet av övriga näringsämnen.
Åsa Rölin, Hushåll. Värmlands län
tel 054-545614/0533-25131
epost asa.rolin@hush.se