Slutredovisning 2007

Ansebo, Lena

Dokumentation av frukt och bär

Det är mycket värdefullt för de nordiska nationella programmen att ha tillgång till en samlad översikt över de nordiska ländernas samlingar och tillhörande dokumentation. En gemensam databas underlättar samarbete om bevarande, bättre resursutnyttjande och hjälper till att identifiera brister i kunskap om materialet.
Den publika databasen underlättar dessutom för gemene man att finna information om de frukter och bär som finns i stor mångfald i landets trädgårdar. En bestämningsnyckel kommer att underlätta efterforskningar och identifiering av frukt.
Klonarkiven skall på NordGens websidor presenteras på ett överskådligt och informativt sätt, och det bevarade växtmaterialet skall finnas sökbart på Internet.

A. Dåvarande NGB övertog 2006 rättigheterna till Pomologia Suecica, en publikation som består av fyra pomologier om vardera äpple, päron, plommon och körsbär sammanställda av bl.a. Ingevald Fernqvist och Knut Sakshaug. Informationen i dessa pomologier kommer att omstruktureras och komplettera NGBs dokumentation om svensk frukt.
B. I samband med utarbetandet av en dansk web-baserad bestämningsnyckel för äpplen skall en redan befintlig svensk prototyp kompletteras och omarbetas för att tillsammans resultera i en internet-publicerad nyckel av god kvalitet.
C. De svenska klonarkiven och deras innehåll av växtmaterial skall presenteras på ett överskådligt och informativt sätt via Internet, genom kartor, bildmaterial, text, länkningar till relevanta websidor m.m.
D. Under 2007 kommer arbetet att fokusera på att få data om plommon- och körsbärssorter in i databasen och möjliggöra att ny data kan dokumenteras.


Projektet beviljades medel med den särskilda specifikationen att tonvikt läggs på web-presentation av de svenska klonarkiven på NGBs (från 1 januari 2008: NordGens) websidor. Under pågående projektarbete hösten 2007 framkom POM-samordnarnas önskemål om att NordGen skulle vänta med presentationen av klonarkiven tills POM gav klartecken. Tanken var att samordna NordGens klonarkivsinformation med den presentation POM skulle göra av de lokala klonarkiven på sina egna websidor. SJV biföll NordGens ansökan om framflyttat slutrapporteringsdatum, med anledning av POMs önskemål, till den 31 augusti 2008.
Projektet har resulterat i att på NordGens websidor presenteras den svenska strategin för bevarande av vegetativt förökat växtmaterial, med fokus på frukt och bär, samt länkar till POMs, CBMs samt SJVs websidor. Man kan från denna websida klicka sig vidare till sidor för vart och ett av de 14 lokala klonarkiven, med beskrivande text om klonarkivet, bild, kontaktinformation samt länk till klonarkivets egna websidor . Arbetet med websidornas innehåll har utförts i nära samarbete med projektledaren för POMs Frukt- och bärupprop, Inger Hjalmarsson.
Resterande tid i projektet har lagts på de andra dokumentationsmomenten i projektbeskrivningen, enligt följande.
Beskrivningar av äpplesorter samt information om odlingshistoria för 173 av de drygt 200 svenska mandatsorterna har sammanställts och publiserats i NordGens webdatabas SESTO, som är tillgänglig för alla med internetuppkoppling. Känd härstamningsdata (moder- och fadersorter), förädlare/upphovspersoner och marknadsföringsår för alla mandatsorter av äpple har publiserats. En begränsad insats på fotodokumentationen för de svenska äpplesorterna har utförts, bilder på 28 sorter har publiserats så att det idag finns bilder i webdatabasen på 87 av de svenska mandatsorterna.
För päron har odlingshistoria för 44 av totalt 56 svenska mandatsorter sammanställts och publiserats, samt härstamningsdata (moder- och fadersorter), förädlare/upphovspersoner och marknadsföringsår.
Plommondata om de svenska mandatsorterna har publiserats, omfattande ursprungliga namn, nordiska namn, synonymer, i förekommande fall härstamning (moder- och fadersort), förädlare/upphovspersoner, samt marknadsföringsår. För 21 av de totalt 24 svenska mandatsorterna av plommon har odlingshistorisk information publiserats.
Det återstår fortfarande att registrera data om vissa mandatsorter, men i många fall handlar det om att det inte finns information tillgänglig i pomologierna, och en del sorter är ännu inte återfunna. När det gäller bildmaterial för ännu ej återfunna sorter kan man i vissa fall använda sig av akvareller, efter att upphovsrättsliga problem är lösta.
Under 2008 ska ett projekt tillsammans med Danmarks nationella klonarkiv Pometet mynna ut i en web-baserad identifieringssnyckel, vilken baseras på en svensk nyckelprototyp. För att synkronisera den danska äppledatan med svensk data hölls ett endagsmöte mellan NordGens IT –personal och Pometet. Detta kommer att möjliggöra att svenska äpplesorter infogas i bestämningsnyckeln.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping