Rodhe, Lena
Europeiskt nätverk AquAgris
Mål
Projektet kommer att leda till: 1. En bättre koordinering av forskning inom EU för att reformera miljöarbetet. 2. Ökad medvetenhet om de problem som forskare respektive avnämare brottas med. 3. Förbättrade riktlinjer och rekommendationer för forskare, industrin och beslutsfattare.
Motivering
Deltagandet i nätverket betyder att vi som svenska och ibland även nordiska representanter ska kunna redovisa miljölagstiftning inom jordbruks-, fiske- och fiskerinäringsområdena, tillämpningar på gårdsnivå, tänkbara förbättringar inom metodik och teknik för t.ex. stallgödselhantering. JTI är en i den stora massan dvs. vi har inte styrt över upplägget utan varit glada över att bli inbjudna. Under projektets gång är det inplanerat 7 resor till halvårsmöten och därutöver förekommer workshops inom olika Tasks. För att kunna göra ett bra arbete och för att vi båda ska kunna arbeta med våra speciella kunskaper och delta i möten så räcker inte projektets budgeterade belopp för att delta i planerade möten. Det är viktigt att göra ett kvalitativt arbete så att vi blir en attraktiv partner för t.ex. forskningsprojekt inom FP7. Det är också viktigt att vara två i nätverket för att minska sårbarheten vid t.ex. sjukdom. Vår kompetens kompletterar varandra bra (teknik, växtnäring, gasformiga förluster (metan, lustgas, ammoniak), växtnäringsförluster från jordbruket till vatten).
Nätverket CO-ORDINATION ACTION AguAgriS kopplar ihop universitet, forskningsinstitut och företag för att hitta miljövänliga/uthålliga lösningar inom jordbruk-, fiske och fiskerinäring/odling. JTI finns med i de arbetsgrupper som behandlar 1) Forskningsfronten 2) Lagstiftning och tillämpningar, rekommendationer till framtida ändringar 3) Ta fram strategier för att uppnå en miljövänlig och uthållig hantering inom jordbruk, fiske och fiskerinäring. I nätverket ingår 32 deltagare från totalt 16 olika länder, främst inom EU. Flertalet av deltagarna arbetar med den marina miljön.
Deltagandet i nätverket betyder att vi som svenska och ibland även nordiska representanter ska kunna redovisa miljölagstiftning inom jordbruks-, fiske- och fiskerinäringsområdena, tillämpningar på gårdsnivå, tänkbara förbättringar inom metodik och teknik för t.ex. stallgödselhantering. Här skulle vi gärna vilja ha ett informationsutbyte med SJV, så att vi dels ska kunna ge en bra bild av de svenska förhållandena, dels återföra kunskap och erfarenheter från nätverket till intresserade vid svenska myndigheter.
Finansieringen för det svenska deltagandet är tyvärr begränsad. Eva Salomon (AgrDr i växtnäringslära) och jag (AgrDr i lantbruksteknik) har kompletterande kompetens och vill aktivt delta i nätverket och i de olika arbetsgrupperna. För att detta ska vara möjligt behövs ytterligare medel för resor och tid. Idag finns finansiering för resor till nätverksmöten endast för en person från JTI. Dessutom förekommer mindre arbetsmöten, som vi även bör delta i. Vi är mycket tacksamma för att ni medfinansierat vårt arbete i detta nätverk.
Sammanfattning AQUAGRIS Coordination Action: Environmental management reform for sustainable farming, fisheries and aquaculture
Projektkoordinator Vincenzo Zonno, Universitet i Salento, Italien (översatt av Lena Rodhe)
Omfattande användning av bekämpningsmedel, gödselmedel och energi för att maximera produktionen har gett stora problem med avfall och dit hörande miljöproblem. Under de sista årtionden, har konsumenterna blivit medvetna om mer uthålliga och miljövänliga produktionssystem som också tar hänsyn till jordens ekosystem.
Kunskapen om att ”vi är vad vi äter” har ökat vår känslighet för vår omgivande natur både när det gäller tillförsel och uttag. För att göra detta samspel acceptabelt har 26 olika organisationer från 15 olika länder förenats i sina ansträngningar i nätverket AQUAGRIS i syfte att miljömässigt reformera hanteringen och att öka hållbarheten inom lantbruk, fiske och akvakultur (FFA; Farming, Fisheries and Aquaculture).
Nätverket Aquagris mål har varit att öka förståelsen och medvetandet om problemen inom FFA industrierna och utveckla lösningar som ger minimal påverkan på biologisk mångfald och miljön. Ledande specialister med expertkompetens inom hållbar utveckling har gått igenom den senaste internationella vetenskapslitteraturen för att klargöra de optimala kraven för att erhålla uthålligt bruk och lyfta fram framtida forskningsprioriteringar.
Återkommande seminarier och arbetsmöten med externt inbjudna gäster samt diskussioner mellan ledande experter inom området har gett korsbefruktningar i form av idéer har hållits under tre och ett halvt år. Dessa sammankomster har stärkt utformningen av en sammanhängande strategi för framtida forskning, undvikande av dubbelarbete och fragmentering av resurser. Dessutom har alla intressenter haft möjlighet att mötas och utbyta idéer på den användarvänliga web-sidan.
AquAgris är en ”Coordination Action” finansierad av EU, kontrakt nr 036298, år 2007-10.