Carlson-Nilsson, Ulrika
2007
2014
År | Anslag |
---|---|
2007 | 300000 |
2008 | 300000 |
2009 | 200000 |
2010 | 300000 |
Odlad mångfald (POM)
2005 inledde Programmet för Odlad Mångfald, POM, en nationell inventering av äldre kulturrosor. 2007 inleddes ett nära samarbete mellan POM och Området för Växtförädling och Bioteknik, Balsgård, SLU i form av ett delprojekt med genetisk inriktning. Sökanden (Ulrika Carlson-Nilsson, Balsgård) ansvarar för DNA-analyserna och tolkningar av resultaten från dessa medan projektledaren för POMs rosinventering, Lars-Åke Gustavsson svarar för de POM-relaterade uppgifterna inom genetikprojektet. Han väljer de rosor och sortgrupper som ska studeras, medverkar vid tolkningarna av DNA-profilerna och väger samman resultaten från DNA-studierna med resultat från de morfologiska studierna i taxonomiska slutsatser. Tillsammans med POMs koordinatörer, Dr. Eva Jansson och Dr. Jens Weibull, kommer han även föra diskussioner kring bevarandestrategier för den framtida genbanken. POM svarar ekonomiskt för Lars-Åke Gustavssons medverkan i genetikprojektet.
Under genetikprojektets första år lades grunden till POMs DNA-referensdatabas för kända äldre kulturros-arter/sorter (Dnr: 25-10198/06). Detta gjordes genom att ta fram så kallade DNA-profiler med hjälp av mikrosatellit-analyser av 160 kända arter och sorter från Fredriksdals Rosarium, Helsingborg.
De rosor (accessioner) som inte kan identifieras direkt vid inventeringarna samlas kontinuerligt in i form av rotskott och planteras i en provodling på Fredriksdals Friluftsmuseum, Helsingborg. Insamlingarna påbörjades hösten 2006 och avslutas 2011. Då inventeringen är avslutad beräknas totalt cirka 1300 okända accessioner ha inkommit till Fredriksdal.
Andra steget i detta genetikprojekt innebär att DNA-profiler tas fram för de accessioner som vid inventeringarna inte kan sortbestämmas med enbart morfologiska metoder. Bladmaterial till DNA-extraktionerna hämtas från provodlingarna på Fredriksdal. DNA-referensdatabasen framtagen 2007 fungerar då som jämförelsematerial för de okända accessionerna. I många fall - när de morfologiska skillnaderna är små - är DNA-data från de enskilda plantorna till mycket god hjälp vid identifieringen.
Under 2008, 2009 och 2010 togs DNA-profiler fram från 220, 100 respektive 75 okända accessioner insamlade vid den nationella inventeringen (Dnr: 25-10893/07, 25-12011/08 och 25-10996/09). Under de två senaste åren har dessutom analyser upprepats för ett antal accessioner som vid tidigare studier inte gett tydliga resultat. Under 2010 fokuserades studierna på accessioner som av inventerarna bedömts tillhöra Gallica- och Damascena-Gruppen. Under 2008 och 2009 analyserades särskilt rosor från Gallica-, Damascena- Bifera-, Alba-, Centifolia-, Centifolia Muscosa-, Francofurtana- och Bourbon-Gruppen. Avsikten är att fortsätta analysera flertalet okända genotyper inkomna under inventeringsperioden.
Genom att skapa ett dendrogram (släktträd) för de analyserade accessionerna får man en god bild av den genetiska variationen i materialet. Detta har varit till hjälp vid upplägget av de senaste årens inventeringsstrategi och kommer även att vara avgörande vid den slutliga utformningen av den nationella genbanken. I Bilaga C, Dendrogram, ses ett dendrogram som innefattar resultaten från de 350 okända accessioner som hittills analyserats framgångsrikt cunder 2008–2010. De rosor som tillförts under 2010 har markerats med gul färg. För preliminära tolkningar av dendrogrammet se Bilaga A, Projektbeskrivning.
Den nu aktuella ansökan avser en fortsättning av detta genetikprojekt. Under 2011 planeras fortsatta analyser av ytterligare 150 okända accessioner från provodlingarna. Dessa kommer främst att omfatta accessioner från Spinosissima- och Bourbon-Gruppen.
En fortsättning av projektet även efter 2011 kommer att bli aktuell för att möjliggöra studier av större delen av de okända accessioner som inkommer i inventeringens slutskede. Av det insamlade materialet i provodlingen på Fredriksdal återstår då drygt 750 okända rosor att studera. Beroende på de resultat som framkommer under 2011 bör ett beslut kunna tas om huruvida samtliga rosor behöver DNA-analyseras eller ej. Dock rör det sig med största sannolikhet om ytterligare 500–700 accessioner.
De erhållna resultaten kommer att ge en god bild av den genetiska variation som finns i det inventerade materialet och samtidigt ge möjligheter att molekylärt karaktärisera de insamlade accessionerna. Detta kommer att vara till värdefull hjälp när den framtida nationella genbanken skall utformas. Samtliga undersökningar inom det nu sökta genetikprojektet utförs i nära samarbete med POM.
Se vidare Bilaga A, Projektbeskrivning
Ulrika Carlson-Nilsson, SLU. Balsgård, Inst f växtvetenskap
tel 044-26 58 19
epost ulrika.carlson@vv.slu.se