Törner, Lars
Möjlighet för fortsatt provtagning och analys av dräneringsvatten som passerat anlagda grusfilter på en lerjord - fortsättning av på pågående projekt på Badene egendom, Kvänum, VÄSTERGÖTLAND.
Ge möjlighet för fortsatt analys av vattenprov för att visa på risken för transport av fosfor och rester av växtskyddsmedel via anlagda grusfilter på en lerjord.
Analys av vattenprov.
Ytterligare analyser (därmed utnyttjande av ev. bidrag) kommer endast att utföras i det fall skillnader kan påvisas i den nu pågående undersökningen som inte får omfatta prov uttagna under 2008.
På styva lerjordar anläggs ofta ”grusfilter” i samband med dräneringarbetet. En säck med grus placeras mellan dräneringsledningen och plogsulan, i regel på avståndet 15-20 meter. Åtgärden vidtas för att underlätta avrinningen vid kraftiga regn och vid snösmältning. En viktig funktion är att undvika vattensamlingar i en höstetablerad gröda. Denna teknik har tillämpats på Badene egendom vid Kvänum i Västergötland. Badene är en av Odling i Balans´ pilotgårdar.
Målsättning: att undersöka i vilken omfattning rester av tillförd
aktiv substans och växtnäring, främst fosfor, kan
transporteras via anlagda grusfilter samt i vilken
omfattning denna transport kan öka resthalten av
aktiv substans
Skillnaden är i de flesta fall liten mellan parallella prov vilket tyder på att redovisade resultat främst kan hänföras till olika mark- och dräneringsförhållanden. Detta är viktigt när det gäller att tolka resultaten från denna orienterande fältstudie. De små skillnaderna kan bero på att jordprofilen genomgått en omfattande ”störning” i samband med genomförd dränering. Denna påverkan förekommer oberoende av skillnader till följd av effekten från etablerade grusfilter. Det är intressant att den något ökade koncentrationen i vatten från dräneringsrör utan grusfilter har förstärkts från hösten 2007 till motsvarande prov uttagna hösten 2008.
Höstvetegrödan som etablerats hösten 2007 är inte behandlad med växtskyddsmedel under hösten 2007. Ogräs- svamp- och insektsbehandling är utförd våren 2008. I uttagna vattenprov återfanns inga resthalter av tillförda aktiva substanser, se sidan 2 (detektionsgräns < 0,01 mikrogram / liter). Förekomsten av mcpa, mecoprop och metazaklor (aktiv substans i Butisan) kan bero på förekomst och därmed påverkan från tidigare utförd behandling på fältet.