Delårsredovisning för 2008

Holmström, Cecilia

Aktiv etablering av rödlistade arter i anlagda, vattenanknutna biotoper i odlingslandskapet

Många rödlistade arter är knutna till vattenmiljöer i odlingslandskapet. I anlagda våtmarker i västra Skåne har snabbt etablerats en hög biologisk mångfald, vilket är mycket positivt. I vissa våtmarker har en specifik ovanlig vattenanknuten biotop utbildats, som även kan lämpa sig för sällsyntare, rödlistade arter. För att öka kvaliteten i dessa våtmarker, samt att öka överlevnaden för rödlistade arter vore det intressant att etablera dessa arter. Projektets långsiktiga mål är att öka antalet rödlistade arter i anlagda vattenanknutna biotoper. Projektets mål år 1 är att identifiera lämpliga våtmarker och identifiera lämpliga rödlistade växt- och djurarter. Om lämpliga objekt och arter hittas kan projektet fortsätta med praktiskt etableringsarbete år 2.

Ekologgruppen har sedan början av 1990-talet arbetat med våtmarker och biologisk mångfald i många år. Omfattande inventeringar av växter, fåglar, groddjur och bottenfauna har utförts av oss i de våtmarker som anlagts i västra Skåne i Ekologgruppens regi. Uppdragsgivare har varit vattendragsförbund och kommuner. Vi arbetar för närvarande med en vägledning för våtmarksplanering på uppdrag av Naturvårdsverket.


För att identifiera lämpliga rödlistade arter för etablering i anlagda våtmarker har en genomgång gjorts av 2005 års rödlista. En grov sållning har skett och ett antal tänkbara arter har tagits fram. Vid valet av arter har bl a rekommendationer i en nyutkommen PM från Naturvårdsverket använts: "Utsättning av vilda växt- och djurarter i naturen" PM 2008-05-22. Dessutom har kunskaper om arternas naturliga utbredning i Skåne, samt erfarenhet av hur arterna passar för utsättning vägts in vid val av lämpliga arter. De nationella åtgärdsplaner som finns för vissa arter har också vägts in när arterna valts. För att hitta lämpliga våtmarer för etablering av rödlistade arter har en genomgång gjorts av de våtmarker som anlagts i västra Skåne i Ekologgruppens regi. Vissa tänkbara lokaler har fältbesökts och ett fåtal lokaler har bedömts lämpliga för ändamålet. Kontakter har tagíts med artspecialister och myndighetspersoner.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping