Holmström, Cecilia
Aktiv etablering av rödlistade arter i anlagda, vattenanknutna biotoper i odlingslandskapet. Etapp 2.
Många rödlistade arter är knutna till vattenmiljöer i odlingslandskapet. I västra Skåne har många nya våtmarker anlagts de sista åren. För att öka kvaliteten i de anlagda våtmarkerna, samt att öka överlevnaden för rödlistade arter kan en aktiv etablering av lämpliga rödlistade arter ske. Projektets långsiktiga mål är att öka antalet rödlistade arter i anlagda vattenanknutna biotoper. Eftersom Ekologgruppen även anlägger våtmarker kan projektet också bidra till att fler våtmarker med lämplig utformning anläggs.
De utvalda våtmarkerna har inventeras på makrofyter och makrozoer för att få en bild av artsammansättningen före inplanteringen av nya arter. Makrofyter och makroevertebrater har inventerats enligt metodik som använts i tidigare artinventeringar av anlagda våtmarker. För makrofyterna innebär det en översiktlig, kvalitativ artinventering. Makroevertebraterna inventerades med håvprover enligt SIS metod SS028191. En etablering av strandpadda har skett under våren och sommaren 2009. Glansskivsnäcka, gullstånds, bandnate och spetsnate flyttades under vecka 45. Efterkontroll av etableringarna gjordes senare under hösten 2009. Uppföljning av inventeringarna planeras 2010.
Arbetet under 2009 har inneburit en detaljerad planering av det praktiska arbetet. En fortsatt förankring av projektet har skett med artspecialister, forskare vid Lunds universitet, länsstyrelsen i Skåne och Artdatabanken. I samråd med botanister med specialkunskap om de aktuella arterna har kända lokaler för arterna besökts. Även de tilltänkta givarlokalerna har besökts med dessa botanister. Berörda kommuner och markägare har kontaktats. Översiktliga flora- och faunainventeringar av lokalerna har gjorts. Vattenprover har analyserats från givar- och mottagarlokaler. För några av arterna (strandpadda, glansskivsnäcka) har burar konstruerats, som fungerat som skydd den första tiden efter utsättningen. Efter utsättningen har överlevnaden kontrollerats vid upprepade tillfällen. För att underlätta övervakningen har utsättningsplatserna avgränsats med finmaskigt nät för vissa av arterna. Etableringen av strandpadda avslutades i augusti, medan utsättning av resterande arter blev försenad och gjordes i vecka 45.
För de fridlysta arterna har dispens sökts för att flytta dem. Samråd med länsstyrelsen i Skåne har skett för samtliga berörda arter. Tillstånd för hantering av strandpadda har erhållits från Jordbruksverket.