Delårsredovisning för 2011

Gustavsson, Larisa

Skattning av brukbar diversitet hos Svenska mandatsorter av äpple

Se Bilaga

Svenska mandatsorter kommer att analyseras med DNA-markörer för att fastställa allelsammansättningen i ett s.k. S-lokus (gener för självsterilitet) och i tre gener med dokumenterad effekt på fruktens konsistens och lagringsduglighet, Md-ACS1, Md-ACO1 och Md-Exp7 (lokus Md-Exp7 blev senare ersatt av PG1, se bilagan). Merparten av det praktiska arbetet ska bedrivas på DNA-laboratoriet på Balsgård med kompletteringar i Alnarp.
Material av många sorter redan fanns i –80 C frysen på Balsgård Arbetet kommer att omfattade PCR-uppförökning och storleksbestämning av specifika DNA-fragment.

Flera allelspecifika primer par, som är publicerade (Broothaerts, 2003; Matsumoto et al., 1999; Matsumoto, 2002) och redan använda i undersökningar på Balsgård (Nybom et al., 2008a), kommer att användes för att få fram DNA-band för varje S-allel. DNA-banden storleksbestämdes på en agarosgel och sorterna fick sina S-allel profiler.

För att kunna särskilja de två allelerna i Md-ACS1-genen (Sunako, 1999; Zhu and Barritt, 2008), använde vi samma metodik som tidigare på Balsgård (Nybom et al., 2008b). Förekomsten av olika alleler för generna Md-ACO1 analyserades enligt Costa et al. (2005). Alleler för PG1 lokus analyserades efter V. Keulrmans (pers. komm).
Informationen om de olika sorternas S-alleler och mognadsgener, samt mognadstider kommer att vara mycket användbar för yrkes- och hemträdgårdsodling och i framtida växtförädling.


Vi använde DNA-markörer för att fastställa allelsammansättningen i S-lokus hos 97 sorter av äpple. Vi identifierade 12 olika S-allel varianter, totallt lyckades vi identifiera 121 allel. Olika varianter hittades olika ofta: den mest vanliga allelen var S7 (31.4 av alla detekterade alleler) och den mest ovanliga var S9 (1.6%). Allelvarianterna för de analyserade sorterna är sammanställda i Tabel 1 (Se Bilaga 1). På samma sätt använde vi DNA-markörer för att kartlägga mognadsgenerna Md-ACO1, Md-ACS1 och PGI hos 63 sorter. Den önskvärda allelen för Md-ACO1, allelvarianten 1, upptäcktes hos 2 mandatsorter, Silva och Guldparmän och hos ytterligare 2 sorter Wealthy Red och Rosen Crab. Den önskvärda allelen för Md-ACS1, allelvarianten 2, hittades hittils hos 2 mandatsorter (Granatäpple Kungsbacka och Melonkalvill) och ytterligare hos två sorter, Wealthy Red och Algott. Den önskvärda allelen för PGI, allelvariant 2, hittades också hos 2 mandatsorter: Granatäpple Kungsbacka och John Georg och hos Elstar. Allelsammansättningen för alla mognadsgenerna finns i Tabell 2 (Se Bilaga 2). Tyvärr, är de önskvärda allelerna mycket ovanliga bland analyserade sorter. Den mest intressanta är sorten 'Granatäpple, Kungsbacka', som har den önskvärda allelen i två lokusar: Md-ACS1 och PG1.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping