Krijger, Anna-Karin
Etablering av oljerättika som fånggröda i Mellansverige
Eftersom oljerättikan är en effektiv kvävesamlare med ett djupt rotsystem och en snabb rotutveckling, finns det önskemål om att kunna använda den som fånggröda inom fånggrödestödet även i Mellansverige. I södra Sverige är den redan godkänd som fånggröda i fånggrödestödet. Det saknas dock information om hur oljerättikan fungerar som fånggröda i Mellansverige. Behovet av oljerättika som fånggröda är störst på lätta jordar där det ofta odlas potatis och vårsäd. På dessa jordar är risken för kväveutlakning stor. På lätta jordar med potatisodling vill man undvika rajgräs som fånggröda, eftersom rajgräs kan ge bearbetnings- och ogräsproblem. Vid potatisodling används ofta vårplöjning och oljerättikans snabba frigörelse av kväve efter nedplöjning är en fördel. Frågetecken finns dock angående oljerättikans etablering på hösten i Mellansverige och hur mycket kväve som oljerättikan kan ta upp efter etablering i Mellansverige.
Projektet vill visa på olika metoder för att etablera oljerättikan på hösten efter huvudgrödan och även visa på möjliga upptag av kväve. På de aktuella lätta jordtyperna är risken för kväveutlakning ofta stor, och användning av oljerättika som fånggröda skulle kunna ge stora miljövinster.
År 2010 lades 4 försök ut, två i Östergötland och två i Västergötland.
I år, 2011, lades totalt sex försök ut, två på Gotland och vardera två i Väster och Östergötland. Jordbruksverket och de regionala försöksorganisationerna FiV, ÖSF och Animaliebältet finansierar kostnaden förfältförsöken.
Försöken läggs ut i juli och augusti och
grönmassan skördas efter att tillväxten avstannat,
d.v.s. ca 25 oktober. Utsädesmängd är 15 kg oljerättika per hektar. Kvävebestämning görs i grönmassan och mineralkväveanalys
på jorden görs i försöket i samband
med skörd. Samtliga prover tas rutvis. Försöken
har lagts ut på lätta jordar, < 15 % ler. Ansvarig för projektet är Hushållningssällskapet Skaraborg. Fältförsöken utförs av respektive HS försöksavdelning. Försöken läggs ut under juli/augusti 2011.
Försöksplan:
A; Ingen behandling.
B; Sådd av oljerättika i mognande höstkorn/vårkorn 20-25 juli. Halmen förs bort efter skörd.
C; Sådd av oljerättika efter skörd av höstkorn/vårkorn senast 15 augusti med upplyfta billar på såmaskinen (dvs ingen jordbearbetning). Halmen förs bort före sådd.
D; Sådd av oljerättika efter skörd av höstkorn/vårkorn senast 15 juli med vanlig såmaskin med billarna nere. Halmen förs bort före sådd.
Oljerättika insådd som fånggröda har signifikant minskat mineralkväveinnehållet i marken mot obehandlat.
Oljerättika som är insådd i huvudgröda i slutet av juli har signifikant tagit upp mer kväve i kg/ha än de led som är insådda
efter skörd av huvudgröda.