Förbättrad proteinkvalitet på lokala foderråvaror genom värmebehandling

Hetta, Mårten

Pekka Huhtanen

2012

2014

ÅrAnslag
2012300000
2013441000
2014726000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Husdjur

Det finns ett stort intresse från näring, handel och konsumenter att i ökad utsträckning använda lokalproducerade proteinfoder inom ekoproduktion. Den ekologiska mjölkproduktionen, är i motsats till växtodlingen en komponent på den ekologiska gården som har relativt låg kväveffektivitet, då endast en liten del av kvävet i fodret återfinns i mjölken. På många gårdar är dessutom kväveeffektiviteten onödigt låg och kostnaderna för proteinfoder relativt höga på grund av en generell överskattning av den marginella responsen av tillskott av protein. En möjlighet till att öka kväveeffektiviteten är att värmebehandla proteinfodret, en process som även kan reducera effekterna av antinutritionella faktorer (ANF) såsom alkaloider i lupiner. Svenskt lantbruk har saknat möjlighet att på gårdsnivå kunna värmebehandla olika slags, frön, bönor och ärter till foder för får och nötboskap. Men nu finns en kommersiellt tillgänglig småskalig teknik som går att applicera på gårdsnivå. Det saknas dock en vetenskaplig validering av teknikens effekt på foderkvaliteten och en screening på vilka fodermedel som ger optimal respons för behandlingen. Den bästa valideringen av fodermedel gör man med direkta produktionsförsök där man mäter den direkta responsen av fodermedlet på produktionen. Produktionsförsök med mjölkkor är dock komplicerade och dyrbara, i ett första steg kan det därför vara värdefullt att genomföra en utvärdering med in vitro tekniker som kan skatta effekterna av gröda, sort och behandling på proteinvärdet och förekomsten av ANF på ett stort antal prover. När man uppnått och intressanta resultat in vitro, kan man gå vidare med utfodringsförsök för att bekräfta eller förkasta resultaten från laboratorietekniken som vederhäftiga för praktiskt lantbruk. Med detta som bakgrund vill vi utvärdera värmebehandling på gårdsnivå av ekologiska foderråvaror i tre steg. I) Värmebehandling på labb av ett 10-tal proteinfoder vid olika temperaturer och vattenhalter. Utvärdering med in vitro teknik för skattning av förväntat AAT värde. II) Utvärdering av värmebehandling av fyra utvalda proteinfoder med gårdsbaserad teknik följt av utvärdering med in vitro teknik för skattning av förväntat AAT värde. III) Validering av värmebehandling med gårdsteknik av proteinfoder med ett produktionsförsök med mjölkkor för att avgöra om det ökar kväveeffektiviteten i praktisk mjölkproduktion? Projektet är ett samarbete mellan SLU i Umeå och Hushållningssällskapet i Kristianstad som säkerställer att projektet både har vetenskaplig kvalitet och tillämpbarhet för det praktiska lantbruket.



Mårten Hetta, SLU. Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap
tel 090 - 786 87 47
epost Marten.Hetta@slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping