Delårsredovisning för 2012

Gustavsson, Larisa

Skattning av brukbar diversitet hos äpplesorter anpassade för svensk klimat: resistens mot fruktträdskräfta (Nectria galligena)

Se Bilaga

Träd av ca 250 sorter, 2 träd per sort kommer att bedömas. Vi kommer att använda oss av redan publicerade bedomningsskalor (Lateur och Populer, 1994; Lateur, personlig kontakt). Antal kräftangrepp, storleken på sår och helhetsbedömning av trädets sjukdomstillstånd kommer att noteras. Svampen angriper träd som mest på hösten, när blad faller ner och på våren, när knopparna brister. Kräftangrepp ska noteras två-tre gånger under projektets lopp.


Vi bedömde kräftangrepp på träd av 248 sorter, 2 träd per sort, som växer i genbanken på Balsgård. Vi räknade kräftsår på huvudstammen, sidogrenar och ettåriga kvistar. Vi kunde observera att det finns sortskillnader i antal kräftsår och spridning över olika delar av trädet. Träd av vissa sorter (som Discovery, Retina) är påtagligt angripna och träd av andra sorter har inga kräftangrepp alls. Vi utförde bedömningar under två tillfällen: i början på året och i slutet på året. Detta projekt gav bara en mycket preliminär uppfattning om sortskillnader i fältresistens mot kräfta. Fleråriga bedömningar krävs för att dra definitiva slutsatser. Men informationen framtagen inom detta projekt är mycket värdefull i kombination med inokuleringar av avklippta kvistar och ettåriga träd i biotron/växthus och inokuleringar av ettåriga träd under hög infektionstryck.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping