Delårsredovisning för 2014

Nilsson, Emelie

Utvärdering av effekt på biologisk mångfald av anläggning av småbiotoper (kreotoper)

Mål & Motivering
Målsättningen med projektet är att utvärdera effekten på biologisk mångfald av anlagda småbiotoper –kreotoper- i odlingslandskapet. Det faktum att anläggning av kreotoper tar relativt liten yta i anspråk och därmed har försumbar påverkan på produktionen, ger projektet en god potential att få genomslagskraft i jordbrukslandskapet och bidra till ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet.

I arbetet med att bevara och öka jordbrukslandskapets biologiska mångfald finns en stor kunskapsbank med informationsmaterial, där det beskrivs vad den enskilde lantbrukaren kan göra. Mer sällan förekommer exempel på praktisk anläggning eller uppföljande studier som visar effekten på den biologiska mångfalden. Utifrån resultaten kan slutsatser dras om åtgärderna är lämpliga att utföra i bred skala.

Kreotoperna inventeras med avseende på arter av fåglar, kärlväxter och insekter som är förväntade att gynnas av de anlagda miljöerna (se vidare rapporten Vindkraft-en möjlighet för biologisk mångfald på slätten?). Inventeringarna utförs på sommarhalvåret under väderförhållanden som är lämpliga för de respektive artgrupperna. Kreotoperna observeras och förekomst samt beteende hos fåglar och insekter som besöker kreotoperna noteras. För kärlväxter noteras antalet arter samt mängd på samtliga inventerade kreotoper. Vid inventering noteras även andra parametrar som exempelvis skötsel av kreotoper och det omgivande landskapets blomrikedom och trädtäthet. För att utvärdera resultatet görs en jämförelse med ett referensområde som bedöms som likvärdigt. I detta område inventeras även de aktuella artgrupperna.


Resultat från inventering av insektsgrupperna: skalbaggar, dagfjärilar, gaddsteklar, stritar och jordlöpare håller på att analyseras.

Resultat från inventering av kärlväxter håller på att analyseras.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping