Delårsredovisning för 2013

Redner, Anna

Bekämpning av bladlöss i ekologisk spannmål och trindsäd

Under 2012 genomfördes tre demonstrationer med bekämpning av havrebladlöss i ekologisk vårspannmål samt en demonstration med bekämpning av bönbladlöss i åkerböna som finansierades av SJV. resultaten visade att det går att få effekt på löss med både såpa, olja och raptol. Syftet är att studera bekämpningseffekten av behandlingarna, vilken skördehöjande potetial de har samt i vilken dos och antal som behandlingarna bör utföras.

Fältförsök


Två försök genomfördes 2013. Inga av de behandlade leden uppvisar någon signifikant skillnad i kärnskörd. I Skåneförsöket finns ändå vissa skördeeffekter av behandlingarna. Skörden tenderar att minska då antal löss ökar. Lusräkningar visar att Raptol reducerar antalet löss och att även såpa och olja har en viss effekt på lusantalet. Intressant vore att testa högre vattenmängder och doser av olja och såpa för att se om det kan påverka effekten.

Lusförsök är svåra att genomföra eftersom det inte går att planera för var lössen ska dyka upp. Av den anledningen händer det ofta att försöken läggs ut för sent. I år tog det tid innan det dök upp några löss, den övervintrade populationen av havrebladlöss var mycket låg i hela landet, och det var endast sädesbladlöss i vårsäd som fanns i någon större omfattning. Försöket i Östergötland lades ut för sent, vilket resulterade i att luspopulationen bröt samman efter första behandlingen och den eventuella nyttan av andra bekämpningen går därför inte att påvisa i detta försök.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping