Slutredovisning 2013

Björkholm, Anna-Mia

Produktionskostnad för planterad och sådd lök

Planterad lök är ett intressant alternativ sett ur ett IPM-perspektiv eftersom det möjliggör minskade insatser av kemiska bekämpningsmedel.
Projektets målsättning är att sammanställa produktionskostnader för planterad och sådd lök. Detta underlag gör det möjligt att få en bild av hur kostnaderna skiljer mellan de olika systemen.

Arbetet inleddes med en litteraturgenomgång för att fastställa vilka kalkyler och beräkningar som gjorts tidigare.
Datainsamling skedde i samarbete med ett par duktiga producenter.
Framtagning av kostnadskalkyler för planterad respektive sådd lök gjordes.
Resultaten kommer att presenteras i ett faktablad.
Materialet kommer göras tillgängligt för producenter, rådgivare och andra inom branschen.


Merkostnaden för att etablera plantlök uppgår till 23 000 - 29 000 kr beroende på vilken jämförelse som görs. Slås etableringskostnaden ut per kg åskådliggörs vikten av en hög skörd i planterad lök tydligare.

Differensen i medelskörd mellan odlarna av plantlök och odlarna av sådd lök uppgår till ca 15 ton/ha. Denna skillnad i skördenivå uppfattas som realistisk, men täcker inte den ökade etableringskostnaden för odling av plantlök.

Då prisnivån inte skiljer nämnvärt mellan frösådd och planterad lök, ställer odlingen av planterad lök högre krav på avkastningsnivå för att uppnå samma nettointäkt som odlingen av frösådd lök.

Vid kemisk bekämpning i planterad lök kontra kemisk bekämpning i sådd lök är det ett rimligt att man kan spara något på den kemiska bekämpningen.

Det finns svårigheter vid hackning med optiskt styrda hackor som går in i raden. Även med marknadens effektivaste utrustning krävs det ytterligare insatser för att klara ogräsen. På sikt är punktbekämpning med herbicid just över lökplantorna i kombination med optiska radhackor önskvärt.



Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping