Delårsredovisning för 2013

Olsson, Maria

Mekanisk eller kemisk ogräsbekämpning i potatis - fördelar och nackdelar

Stor del av bekämpningarna som utförs i potatisodlingen är mot ogräs. Tekniska lösningar finns på marknaden. Vi vill åskådliggöra eventuella fördelar och nackdelar med ökad del mekanisk bekämpning dels ur ekonomisk synpunkt men också för att se möjligheterna till kombination av växtföljd, förebyggande åtgärder och minskad miljöpåverkan.

Litteraturstudie genomförs översiktligt över vilka mekaniska system som finns mest tillgängligt för lantbrukaren. Intervju med personer och lantbrukare som har erfarenhet av att använda mekanisk ogräsbekämpning. Kalkyler för användandet av mekanisk ogräsbekämpning, endast eller i olika kombinationer med kemisk ogräsbekämpning redovisas.


Litteraturgenomgången visar att många olika varianter av mekanisk bekämpning finns att tillgå på marknaden idag. Alla kan kombineras med kemisk bekämpning, men hänsyn måste tas till anskaffningsvärde, effekt och behov hos brukaren.
Vid odling av potatis upplevde de tre lantbrukarna att de har möjligheter att anpassa sin grundstrategi efter årsmån och varje fälts förutsättningar. De ogräs som uppfattades som problem var nattskatta, svinmålla, åkerbinda, snärjmåra, kvickrot och ibland tistel. Dessa ogräs väljer brukarna att bekämpa antingen kemiskt eller mekaniskt var för sig, eller genom kombination av kemisk och mekanisk bekämpning. De ogräs som kan var svårast att få bort är nattskatta och kvickrot. Lantbrukarna tycker överlag att de lyckas bra med ogräsbekämpningarna.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping