Delårsredovisning för 2016

Mårtensson, Anna

Strategi för säker ekologisk tomatodling - kombinerad sjukdomskontroll genom gödsling, biofumigering och biologisk bekämpning

Genom odlarkontakter utvaldes en korkrotsinnehållande jord för att studera effekter på korkrot av kvävegödsling i växthus. När tomaterna visade symptom skördades de och sjukdomsangreppen graderades och biomassa samt markparametrar bestämdes. Förekomst av eventuella samband mellan förändringar i markens kemiska parametrar och sjukdomsutbrott analyserades.

Gödslingsstudien kommer att kompletters med biofumigering och tillsats av biokontrollorganismer, medel för detta söks från FORMAS.

På plats utvärdering
De mest lovande kombinationer av kontrollåtgärder kommer att testas på plats hos odlarna. Tomater kommer att odlas hos odlarna och sjukdomsutbrott och skörd liksom markparametrar kommer att analyseras för att få till en maximal kontrollstrategi. Praktiska överväganden kommer att diskuteras med odlarna. Medel söks härmed från Jordbruksverket.


Vid ekologisk tomatodling utnyttjas organiskt bundet kväve som växtnäring vilket minskar risken för utbrott av korkrot i tomater
Korkrotsangreppen i tomater tenderar öka vid högre pH. Viktigt vid odling är därför att tillse att pH i odlingssubstratet är neutralt till svagt surt.
För ekologiska tomatodlare gäller därför att fortsätta med organiska kvävegödselmedel och att tillse att substratet håller ett neutral pH.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping