Slutredovisning 2015

Hallin, Ola

Svavel- och kaliumgödsling till ekologisk blandvall

Att belysa frågan kring tillförsel av svavel till ekologisk blandvall. Se på effekten av svavelgödsling utan och med nötflytgödsel.

Två fältförsök med olika jordarter, lerjord och mo morän jord


Ekologisk blandvall på Ulfsgården i Lidköping avkastade nästan tre ton torrsubstans per hektar i merskörd, vid gödsling med nötflytgödsel och med svavel, jämfört med ogödslat.
Våren 2015 utlades vallförsöken, Svavel- och kaliumgödsling till ekologisk blandvall L3-2298, på Ulfsgården i Gillstad i Skaraborg och Rådde gård i Länghem i Sjuhärad. Syftet var att undersöka effekter av tillförsel med svavel-, kalium- och nötflytgödsel till ekologisk blandvall på lerjord respektive mo moränjord. Försöken visade på bra skördehöjande avkastning vid tillförsel av nötflytgödseln till blandvall. Merskörden för flytgödsel i blandvallen på Ulfsgården var 2,8 ton torrsubstans per hektar och på Rådde 1,3 ton torrsubstans per hektar jämfört med ogödslat. Mineralanalys för första- och andraskörd visade på att nötflytgödsel gett högre kaliumnivå än gödsling med bara kaliumsulfat. Försöksleden ogödslat och enbart gödsling med nötflytgödsel visade på lägre halt svavel i vallfoderanalys och högre nivå i kväve/svavel-kvot, än vid gödsling med 20 kg svavel per hektar.

Gödsling med svavel motsvarande 20 kg per hektar till vallen har utförts med antingen kieserit, kaliumsulfat eller restprodukt krossade gipsskivor. Gödsling med produkterna har utförts både utan och med nötflytgödsel. Tillförsel med svavel har höjt nivån svavel i vallfodret och sänkt nivån på kväve/svavel-kvoten. Merskörden i blandvallen på Ulfsgården, för gödsling med enbart kaliumsulfat eller gips, var drygt 900 kg torrsubstans per hektar. I försöket på Rådde var det ingen signifikant skillnad mellan ogödslat och svavelgödsling.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping