Delårsredovisning för 2015

Andersson, Stina

Anpassning och förbättring av webbaserad lökbladmögelprognos 2015

För att Sveriges lökproducenter ska kunna utföra behovsanpassad bekämpning mot lökbladmögel krävs fungerande beslutsunderlag. Finns inte dessa underlag är alternativet plansprutning. Plansprutning ligger långt ifrån målsättningen ett integrerat växtskydd.
Vi har under 2013 och 2014 tillsammans med Jordbruksverket och SLU Fältforsk arbetet med att göra lökbladmögelprognosen webbaserad. Vi är en god bit på väg men under 2015 behövs medel för att underhålla klimatstationer och testköra prognosen ytterligare eftersom nya oförutsedda svårigheter har dykt upp.

Webbaserad lökbladmögelprognos
Syftet med projektet är att skapa ett fungerande och så långt som möjligt självgående system för lökbladmögelprognosen gällande såväl inhämtning av klimatdata som distribution av prognos. Detta önskar vi genomföra i samarbete med Jordbruksverket och SLU Fältforsk.
Projektets målsättning är att utveckla ett hållbart, lättillgängligt och mer tillförlitligt beslutstöd för bekämpning av lökbladmögel i hela Sverige. Prognosen kommer med detta system att uppdateras kontinuerligt och levereras på en lättmanövrerad och överskådlig hemsida.

Genomförande
Webbaserad lökbladmögelprognos
Via SLU Fältforsk samlas klimatdata in från utvalda klimatstationer. Klimatstationerna rings upp via ett modem och klimatdata inhämtas. Inkommande klimatdata bearbetas för att få rätt struktur och ordning för att kunna användas i modellen. Detta arbete har pågått under 2014 men är inte helt avslutat pga strulet vid serverbytet.
Flertalet buggar har under arbetes gång noterats vid jämförelse mellan MA och webbversionen. Omprogrammering måste utföras och måste därefter testas och jämföras igen med MA.
Under säsongen 2015 måste återigen prognosens rimlighet kontrolleras med jämna mellanrum. Tanken är dock att den ska vara så självgående och kräva så lite underhåll som möjligt.
För att prognosen ska bli användarvänlig och verkligen utnyttjas som beslutsunderlag måste den presenteras på ett enkelt och lättförståeligt sätt på hemsidan. För detta kommer vi behöva inhämta experthjälp på området.
Manual; Även om hemsidan ska presenteras på ett enkelt och lättförståeligt sätt måste en manual för hur diagramen ska tolkas sammanställas. En tydlig beskrivning över lökbladmögelns livscykel mm bör också finnas tillgängligt på denna sida. Detta för att odlaren ska kunna fatta rätt beslut kring bekämpning av lökbladmögel.
Underhåll: Klimatstationerna måste inför varje säsong startas upp och underhållas. Summan vi angett för detta kan tyckas hög. Om allt fungerar som det ska så kan underhåll och uppstart gå relativt snabbt. Vi vet dock av erfarenhet att det oftast uppstår behov av extra insatser t.ex. att en station stannar och behöver startas manuellt vilket kräver att någon tar sig ut i fält och utför detta.
Nedanstående personer är kontaktade och angelägna att driva detta projekt vidare tillsammans med oss.
Arbetsgrupp
Thorbjörn Leuchovius, SLU Fältforsk, utför inhämtning och bearbetning av klimatdata och programmering av modellen.
Lennart Jansson, ELJ-teknik, står för underhåll och uppstart av klimatstationer samt är behjälplig med inhämtning av klimatdata.
Stina Andersson, HIR Malmöhus/Kristianstad leder projektet
Anna-Mia Björkholm, HS Kristianstad, testkör, sköter underhåll och uppstart av klimatstationer mm.

Referensgrupp
Alf Djurberg, Gunnel Andersson och Sara Ragnarsson på Växtskyddscentralerna, Jordbruksverket har alla deltagit i diskussioner kring det upplägg som presenteras i denna ansökan. Framöver kommer de att ingå i projektets referensgrupp.


Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping