Delårsredovisning för 2015

Nilsson, Sara

Utvärdering av gårdsbaserad biogasproduktion - uppföljning teknik- och metanemissionsfrågor i etablerade anläggningar

Motivering: Det behövs mer praktisk kunskap för att öka utrötningsgraden och gasprodukionen på gårdsbaserade biogasanläggningar. Vidare behöver vi säkerställa att lagring av rötrester sker på ett sätt så att det inte sker någon betydandemetanavgång från dem.

Projektmålen är att:
- Identifiera kostnadseffektiva åtgärder som medför ökad utrötningsgrad på gårdsbaserade biogasanläggningar.
- Utvärdera den beräknade utrötningsgraden med praktiska utrötningsförsök.
- Beräkna kostnadseffektiviteten för några åtgärder för att minska risken för metanavgång under lagring av rötrester.
- Visa teknik som i praktiken har varit hållbar och funktionell när det gäller mätning av gasmängd samt förbränning av överskottsgas.

Vi planerar att genomföra
• 3 gårdsbesök per biogasanläggning på 11 anläggningar.
• Analyser av gödsel, biogödsel och gaskvalitet på anläggningarna.
• Jämförelser av gårdarna för att identifiera framgångsfaktorer för utrötningsgrad och gasproduktion.
• 11 utrötningsförsök på substratblandningar och rötrest
• Utredning om kostnader och effekter av åtgärder för att minska metanförlusterna (kr/kg undsluppen metan). Obs, beräkningar och inte mätningar/försök.


Företagen har fått individuell rådgivning som syftat till att öka anläggningarnas biogasproduktion och utrötningsgrad. De åtgärder som har rekommenderats flest företagare under året är:
• förbättrad omrörning i blandningsbrunnen för att säkerställa jämn substratinmatning, vilket ger jämnare gasproduktion och metanhalt
• ökad järntillförsel för att minska risken för brist på mikronäringsämnen samt
• sönderdelning av djupströgödsel inför rötning, för att öka metanutbytet från gödseln.
Biogasproduktionen har ökat hos majoriteten av företagen i projektet jämfört med föregående år och detta beror sannolikt på bättre skötsel, en högre organisk belastning och en större användning substrat med högre energitäthet
Projektet har samlat in praktiska erfarenheter om anläggningarnas gasmätare. Många företagare har haft problem med gasmätningen och det berodde främst på att gasen var fuktig och korrosiv. Placeringen av gasmätaren var viktig för funktionen och rekommendationen från projektet är att gasmätaren ska placeras i ett uppvärmt utrymme, på ett vertikalt rör (bortsett från bälgmätarna) och gärna efter ett kolfilter om svavelhalten i biogasen är hög.
Utvärderingen av tekniken för förbränning av gas visade att nästan alla anläggningar hade en gaspanna. Gaspannorna verkar ha fungerat bra utan några större problem och endast 2 av 9 har haft problem med tekniken. Företagarna i projektet har dock haft en del tekniska bekymmer med gasfacklorna då 4 av 6 företagare har haft problem.
Det har genomförts utrötningsförsök på företagens substratblandningar och rötrester inom projektet. Utrötningsförsöken visade att rötrestens ackumulerade metanpotential (B0) varierade från ca 45 till 145 Nm3 metan/ton VS och i genomsnitt var den 72 Nm3 CH4/ton VS. Utrötningsförsök på rötresten bedömdes vara en bättre (men dyrare) metod för att utvärdera anläggningens miljöprestanda jämfört med att beräkna utrötningsgraden.
Kostnaden för tillsyn har minskat sedan 2014, men det är fortfarande orimligt stor variation i avgiften från främst kommunerna. Kostnaden för underhåll och reparationer var också hög, mellan 60 000 och ca 450 000 kr per år.
Sammanfattningsvis blir företagarna allt duktigare på att producera biogas och erfarenhetsutbyte och rådgivning är bidragande faktorer till detta.

En delstudie i projektet undersökte kostnadseffektiviteten hos några åtgärder för att minska risken för metanläckage från rötrestlager. Att lägga in ett extra spridningstillfälle av rötresten var kostnadsneutralt för företagaren, samtidigt som det kan ge en stor effekt vad gäller minskning av metanläckaget från lager. Projektet genomförde beräkningar som visar att effekten av att sänka temperaturen i rötresten som tillförs lagret ofta har liten betydelse vad gäller den slutliga temperaturen i lager. Temperaturen i den lagrade rötresten påverkas mer av gödselbrunnens storlek, utformning, omgivande temperatur m. m.

Om fler biogasanläggningar byggs, är det värdefullt för dessa företagare att få tillgång till den praktiska kunskap som har utvecklats inom dessa utvärderingsprojekt.

En genomförd utvärdering visade att de medverkande lantbrukarna är mycket nöjda med projektet och samtliga ville delta i eventuellt nytt biogasprojekt.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping