Delårsredovisning för 2016

Wiik, Lars

Effekt mot utsädesburna skadesvampar i stråsäd av betningsmedel och en saneringsmetod.

Målet är att några utvalda och lämpliga metoder av de som vi testar i detta projekt används då nya biologiska och kemiska betningsmedel och fysikaliska saneringsmetoder lanseras på den svenska marknaden. De testas då tillsammans med aktuella biologiska och kemiska betningsmedel och fysikaliska saneringsmetoder och samtidiga jämförelser dem emellan kan göras. Även betningsmedel och metoder som ännu inte är godkända men som förväntas bli det inom de närmaste åren kan med fördel ingå i dessa jämförelser.

I projektet begränsar vi oss till ett knappt tjugotal stråsädespartier smittade med Fusarium spp. och Microdochium spp. Sannolikt kommer främst partier av höstsäd (höstvete, höstråg och rågvete) att ingå i projektet. Med hjälp av Lantmännen ber vi att få utsädespartier som behandlas med ThermoSeed-metoden, dels obehandlat utsäde (5 kg per parti) och ThermoSeed-behandlat utsäde (5 kg/parti). Vart och ett av partierna betas med aktuella biologiska och kemiska betningsmedel och eventuellt betningsmedel nära godkännande. Analyser som skall göras på vart och ett av utsädespartierna: Grobarhet, Skjutkraftsanalys, Sundhetsanalys papper, Sundhetsanalys agar samt Realtids-PCR. Alla analyserna görs på Jordbruksverkets Utsädesenhet i Svalöv med undantag av Realtids-PCR som görs av Intertek/ScanBi Diagnostics i Alnarp. Analys av grobarheten och skjutkraften görs på alla proverna, dvs. på alla de behandlingar ett utsädesparti genomgått. Grobarhet följer riktlinjer enligt ISTA (International Seed Testing Association. Skjutkraftsanalys görs enligt tidigare beskrivna metoder. Sundhetsanalys på papper följer riktlinjer enligt ISTA. Sundhetsanalys på agar enligt Utsädesenheten. Realtids-PCR görs enligt väl beprövade metoder för att få en uppfattning om vilka arter av Fusarium spp som finns på de olika utsädespartierna och dessutom identifieras Microdochium spp.

Resultaten sammanställs och diskuteras i en rapport. I projektet ingår även en litteraturgenomgång med koppling till tidigare undersökningar.


Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping