Lindström, Sandra
Halmbalar för humlor – praktiska åtgärder för att gynna humlor i insektspollinerade grödor
För lantbrukare som odlar grödor med stort behov av insektspollinering, så som klöverfröodlare, äppelodlare, jordgubbsodlare och andra bärodlare kan förekomsten av pollinerande insekter ha stor direkt ekonomisk betydelse genom en ökad skörd av högre kvalitet. En god förekomst av vilda pollinatörer minskar också behovet av att köpa in odlade humlesamhällen för dessa odlare.
Att sätta ut halmbalar rekommenderas idag som en insats för att gynna humlor i slättlandskapet, men vi känner inte till några undersökningar som har utvärderat åtgärden. I detta pilotprojekt gör vi en första utvärdering av insatsen. Tillsammans med försöksvärdarna i projektet vill vi utveckla åtgärden för att ge största nytta för humlorna och vara mest användarvänlig för lantbrukaren.
Humlor pollinerar både odlade grödor och vilda växter. Därmed utför de viktiga ekosystemtjänster och bidrar till den biologiska mångfalden i slättlandskapet. Genom att utvärdera och utveckla metoden att placera ut halmbalar som potentiella boplats- och övervintingsmiljöer för humlor, bidrar projektet till att uppfylla behovet av riktade och innovativa åtgärder för att gynna biologisk mångfald i slättbygd och till att uppfylla miljökvalitetsmålet ett rikt odlingslandskap.
Vårt mål är att utforma praktiskt hållbara åtgärder som kan gynna humlors populationer i förenklade jordbrukslandskap och få en tryggad förekomst av pollinerande insekter till jordbrukets grödor och vilda växter. Vi vill, vid projektets slut, ha en uppfattning om utplacerade halmbalar används som övervintrings- och/eller boplatsmiljö för humlor. Vi vill också, om möjligt, identifiera vilka egenskaper halmbalarna som är mest utnyttjade av humlor har.
Om vi i detta projekt kan påvisa att humlor använder halmbalar som boplatsmiljö kommer vi att söka vidare finansiering för ett större forskningsprojekt där vi använder landskapsekologiska experiment för att undersöka om humlor är begränsade av boplatsmiljöer, snarare än blomresurser, i slättlandskapet. Vi kommer också att undersöka om åtgärden att sätta ut halmbalar kan kombineras med andra åtgärder, exempelvis insådd av pollen- och nektarproducerande växter, för att ge en ökad positiv effekt på humlors populationer.
I denna pilotstudie utvärderar vi betydelsen av att sätta ut halmbalar som boplatser för humlor i slättlandskapet genom att observera ett stort antal halmbalar (>300) av olika ålder och typ. Vi utesluter inte att inkludera balar i mer komplexa landskap för att få tillräckligt med underlag. Projektet kommer att genomföras i södra Sverige, framför allt i Skåne, Halland, Östergötland och Uppland.
År 2017 kommer vi att kontakta lantbrukare som redan har satt ut halmbalar och be andra lantbrukare att sätta ut nya balar. År 2018 kommer vi att observera samhällsaktivitet (dvs. humlor som flyger in eller ut) i halmbalarna. Varje bal kommer att observeras under 15 minuter. Art, kast, antalet humlor och borelaterat beteende noteras, samt i vilket väderstreck om balen aktiviteten sker. Antalet balar på platsen och deras placering kommer att noteras. Under 2018 kommer vi också att göra telefonintervjuer med lantbrukarna som är med i studien, för att samla in uppgifter om de faktorer som nämnts ovan, samt lantbrukarnas erfarenheter och idéer.
Vi har samlat in uppgifter från ca 70 lantbrukare som tillsammans har ca 300 halmbalar av olika ålder och typ i Skåne, Halland, Östergötland och Uppland. Vi kommer att försöka få tag i fler lantbrukare med redan utplacerade halmbalar särskilt i Halland och Uppland för att få ett bra material i alla fyra regioner.