Förekomst
Allmän i hela landet och på alla slags jordar. Mest dominerande i vall I men kan förekomma även i äldre vallar. Förökas och sprids uteslutande med frö. Fröet är svårt att rensa bort ur vallfrö. Detta tillsammans med den stora fröproduktionen (10 000 - 210 000 per planta) gör det ofta mycket svårt att undvika baldersbrå i vallen.
|
Giftighet
Ej giftig. Kan i större mängd ge dålig smak och lukt åt mjölk och smör samt minska mjölkmängden.
(Stählin, 1957). |
Smaklighet
Blir mycket träig och eftersom den dessutom har en bitter smak, ratas den av djuren (Hagsand & al, 1960).
|
Näringsvärde och foderkvalité
Enligt Korsmo (1954) innehåller baldersbrå 12% råprotein, 29% växttråd och 8% aska räknat på torrsubstansen. I skördeprov från en lusernvall och tre klövergräsvallar analyserades baldersbrå för sig och de odlade vallväxterna för sig. Råproteinhalten i torrsubstansen var i genomsnitt för baldersbrå 11,45 och för vallväxterna 19, 6% (lusern 20,1 och klöver-gräs 19,5%). Vattenhalten var ca 3 procentenheter högre i baldersbrån än vallväxterna (BASF Svenska AB, 1976, opublicerat).
|
<<- Gå tillbaka
|
|