Ogräsdatabasen
Sök: Förebyggande åtgärder | Kemisk bekämpning | Mekanisk bekämpning | Ogräs


Dån

 

Förekomst
Både hampdån (G. speciosa Mill.), pipdån (G. tetrahit L.) och toppdån (G. bifida Boenn.) är vanliga i hela landet utom i fjällregionen. Mjukdån (G. la´danum L.) är mindre vanlig och begränsad till Syd- och Mellansverige. Dån förekommer huvudsakligen som ogräs i öppna åkergrödor och har knappast någon betydelse i en väletablerad vall. I en luckig förstaårsvall kan dån emellertid uppträda i enorma massor.
De flesta litteraturuppgifter om dån uppges gälla G. tetrahit eller G. speciosa. Det bör emellertid påpekas att man förr inräknade G. bifida under G. tetrahit . Linné på sin tid förde även G. speciosa dit. Vi har därför funnit det mest praktiskt att inte skilja på arterna utan kalla allesammans "dån".
Giftighet
Giftiga både gröna och torkade. Hästar och kameler har blivit förgiftade. Giftiga ämnen har ej bestämts (Larin, 1956). Några andra uppgifter om giftighet har ej hittats.
Smaklighet
Ratas av djuren då de får välja fritt. (Korsmo, 1954).
Äts endast som ung (Stählin, 1957).
Näringsvärde och foderkvalité
Stählin (1957) fann ett ganska högt näringsvärde hos G. tetrahit, men klassar den ändå som ett dåligt foder på grund av låg smaklighet.
<<- Gå tillbaka