Förekomst
Mycket allmänt åkerogräs i södra och mellersta Sverige. Tämligen sällsynt i Norrland. Kan massuppträda i misslyckade 1:a-årsvallar.
|
Giftighet
Den unga plantan är ofarlig, men fröna är giftiga. Fröna innehåller allyl-isothiocyanat och diverse alkaloider och glykosider (Long 1917, Cooper & al 1984).
Kan ge upphov till svåra magkatarrer och hos idisslare trumsjuka (Mulligan &al 1975, Cooper & al 1984). |
Smaklighet
Kokas och äts som kål i Skåne (Linné 1755).
Smaklig i ungt stadium (Mulligan & al 1975).
|
Näringsvärde och foderkvalité
Orsakar oangenäm skarp smak och oangenäm lukt hos mjölk, ibland även hos smör, ost och kött (Larin 1956).
Före blomning bra foder för vuxna nöt; andra klass foder för kalvar, hästar och får. Vid senare stadier, speciellt om frön börjat utvecklas, ger den dålig smak åt mjölk; i större kvantitet abnorm salivavsöndring, kolik, feber, diarré, tarmkatarr. Hos hästar även hosta (Stählin 1957).
|
<<- Gå tillbaka
|
|