Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Sockerbetor

Åkertrips Sockerbetor

Bekämpning

Bekämpningströskel
Bekämpning är möjlig från hjärtbladsstadiet fram till att plantan har fyra blad men rekommenderas endast vid kraftiga angrepp på plantorna. Det är svårt att fastställa behovet på grund av åkertripsens ringa storlek samt att de ibland uppehåller sig under markytan och är lätta att missa.
Bekämpningstidpunkt
Bekämpning kan vara aktuell under de första veckorna efter uppkomst.
Preparat dos
För närvarande, februari 2023, finns inga godkända preparat.
Bekämpningbehov
Populationens storlek växlar mycket mellan åren. En varm och torr sommar som följs av en torr höst kan leda till uppförökning av åkertripsen, vilket ökar risken för angrepp året därpå. Däremot kan en nederbördsrik juli, då andra generationen går ner i jorden, minska populationen kraftigt flera år framåt. Forcebetning skyddar plantan under jord i etableringsfasen. Aktuell information om angreppsutveckling finns i Nordic Sugars app och på www.sockerbetor.nu.
Förebyggande åtgärder
• använd betat utsäde

Biologi

Förekomst och betydelse
Åkertripsen förekommer på ett stort antal odlade och vilda växter, som raps, lin, sockerbetor och ärter. Tidiga angrepp på groddplantor kan resultera i att plantornas tillväxt blir starkt hämmad.
Biologi
Åkertripsen har två generationer per år. Den första övervintrar som fullbildad i marken och kommer fram tidigt på våren. Eftersom åkertripsen inte kan flyga, är den beroende av att det finns lämplig föda i närheten. Den andra generationen, som uppträder under högsommaren, kan däremot flyga.
Kännetecken
Den smala, mörkbruna insekten är cirka 1 mm lång. Larven är först vitgul och senare orangegul. Vid tidiga angrepp på oljeväxter blir bladen sked- eller skålformade och tillväxten hämmas. Angripen vävnad blir ofta silverskimrande.
Förväxlingsrisk
Det finns ingen risk för förväxling.
Namn på andra språk
Latin: Thrips angusticeps
Engelska: field thrips (cabbage thrips) (flax thrips)
Svenska: åkertrips
Danska: kåltrips
Finska: peltoripsiäinen