Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Vete

Stråknäckare Vete

picture:18.50153f511712beea81e411c8

Bekämpning

Bekämpningströskel
Riktvärde är 20 % av skotten med symtom på andra levande bladslidan utifrån räknat i DC 31–32. Räkna endast skott som förväntas bära ax. Bekämpningsbehovet är mindre i korta, stråstyva sorter. Riskfaktorer är mycket regn under vår och försommar, ensidig stråsädesodling, mycket halmrester på markytan efter mottaglig förfrukt, frodiga bestånd och angrepp tidigare år i fältet.
Bekämpningstidpunkt
DC 31–32. Vid osäkerhet om bekämpningsbehovet görs bedömningen så sent som möjligt men senast i DC 32.
Preparat dos
Flexity 0,5 l/ha, Proline*/Patel/Patton/Poleposition/ Protendo/Soratel* 0,4–0,5 l/ha eller Property 0,5 l/ha.

*Proline och Soratel ska registreras om senast 2024-07-31, se www.kemi.se för beslut.
Bekämpningbehov
Bekämpningsbehovet är litet och har minskat under den senaste tioårsperioden. Under 2015 förekom starkare angrepp i vissa fält, troligen beroende på regnig och kylig sommar. Större merskördar för bekämpning blir det bara om angreppet leder till liggsäd.
Förebyggande åtgärder
• undvik täta bestånd
• undvik ensidig stråsädesodling
• bruka noggrant ner infekterade skörderester

Biologi

Förekomst och betydelse
Stråknäckare förekommer främst i höstvete, rågvete och råg. Sjukdomen har mindre betydelse i höstkorn. För att kunna infektera kräver svampen hög luftfuktighet och en temperatur, som växlar mellan 4–13 °C under en längre period. Dessa förhållanden råder främst under höst och tidig vår. Kraftiga angrepp, som ger liggsäd och därmed stora skördeförluster, har varit ganska ovanliga under senare år. Stråknäckare är en växtföljdssjukdom.
Biologi och spridning
Regnstänk och i viss mån vind sprider sporer till nya plantor. Svampen gynnas av frodiga och ogräsrika bestånd. Den kan överleva på växtrester upp till tre år.
Kännetecken
På våren syns ett angrepp på de nedersta bladslidorna som bruna, ovala (medaljonglika) fläckar, som är 1–2 cm långa. Vid fuktig väderlek växer svampen igenom bladslidorna in på strået, som då försvagas. Detta kan leda till liggsäd. Senare blir fläckarna mer grå. Vid kraftiga angrepp växer fläckarna ihop. Då hindras transport av vatten och näring i plantan och det leder till vitaxighet.
Förväxlingsrisk
Rotdödare, skarp ögonfläck och stråfusarios
Namn på andra språk
Latin: Oculimacula yallundae (Pseudocercosporella herpotrichoides)
Engelska: Eyespot
Svenska: stråknäckare
Danska: knækkefodsyge, øjeplet
Norska: stråknekker
Finska: tyvilaikku