Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Korn

Bladfläcksvampar Korn

picture:18.50153f511712beea81e40212

Bekämpning

Bekämpningströskel
Kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka

Riktvärde är symtom på mer än 10 % av bladen på de tre översta bladnivåerna samt regnig väderlek under den senaste tvåveckorsperioden. Kornets bladfläcksjuka gynnas av varm och regnig väderlek. Sköldfläcksjuka gynnas särskilt mycket av många regndagar och sval väderlek.

Bekämpningstidpunkt
Enkelbehandling DC 37-49. Optimal tidpunkt är vanligtvis omkring DC 37-39.

Delad behandling, DC 31-32 + DC 45-55, är endast aktuell vid tidiga och starka angrepp p.g.a. primärsmitta i mottagliga sorter och vid mycket regnig väderlek.
Använd SDHI-medel från DC 37 och bara en gång per säsong.
Preparat dos
Vid starkt infektionstryck används de högre doserna.

Det finns flera alternativ;
• Priaxor 0,5–0,75 l/ha
• Ascra Xpro 0,4–0,6 l/ha
• Elatus Era 0,4–0,6 l/ha
• Variano Xpro* 0,6–0,8 l/ha
• Comet Pro 0,3–0,4 l/ha +Proline*/Patton/Patel/Poleposition/Protendo/Soratel* 0,2–0,3 l/ha

Mot kornets bladfläcksjuka har Priaxor bäst effekt. Är bekämpningen riktad mot sköldfläcksjuka har Ascra Xpro bäst effekt, alternativ är andra preparat som innehåller protiokonazol.

Resistens mot strobiluriner på grund av den mindre allvarliga mutationen F129L förekommer ganska allmänt hos kornets bladfläcksjuka i både Syd- och Mellansverige. Trots förekomst av resistens fungerar Comet Pro fortsatt bra, det är framför allt preparat som innehåller azoxistrobin som tappat i effekt. Enstaka resistensmutationer har konstaterats även för SDHI-medel men fälteffekterna är fortsatt mycket bra. Att använda SDHI-medel endast en gång är en viktig resistensstrategi eftersom det minskar selektionstrycket och fördröjer resistensutvecklingen.

*Proline, Soratel, Variano Xpro ska registreras om senast 2024-07-31, se www.kemi.se för beslut.


Bekämpningbehov
Kornets bladfläcksjuka är utsädesburen men kan också spridas via marksmitta från skörderester. Använd friskt utsäde för att minska bekämpningsbehovet efter som primärsmittan kan leda till sekundär spridning. Regniga somrar kan bekämpningsbehovet vara relativt stort mot sköldfläcksjuka och kornets bladfläcksjuka, speciellt i växtföljder där korn ofta återkommer. Det gäller i synnerhet när det finns skörderester av korn på mark ytan. Förekomsten av kornets bladfläcksjuka är generellt större i Mellansverige än i Sydsverige. Sköldfläcksjuka är överlag mindre vanlig och större angrepp förekommer bara i intensiva kornväxtföljder. En viktig parameter är sortens mottaglighet.
Betning
Kornets bladfläcksjuka är utsädesburen men kan också spridas via marksmitta från skörderester. Betning eller Thermoseedbehandling sanerar i regel det mesta av utsädessmittan. Det är viktigt att analysera utsädet. Starkt smittade partier (>70 %) ska inte användas som utsäde eftersom restsmittan riskerar att bli allt för stor trots betning. Även vissa betningsmedel innehåller SDHI-ämnen och behöver ingå i en resistensstrategi.

Förebyggande åtgärder
• använd friskt utsäde eller beta vid behov
• tillämpa en varierad växtföljd
• bruka noggrant ner skörderester efter korn
• välj mindre känslig sort