Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Korn

Sädesbladbagge Korn

picture:18.50153f511712beea81e40216

Bekämpning

Bekämpningströskel
0,5-1 larv/strå.
Bekämpningstidpunkt
Lämplig tidpunkt är vanligtvis under stråskjutningen. Eftersom larverna vandrar uppåt på plantan, blir skadorna ofta störst på flaggbladet. Skadorna utvecklas i regel mycket snabbt. Bekämpning måste göras innan flaggbladet angrips.
Preparat dos
Mavrik 0,15 l/ha. Sädesbladbaggens larv är mycket känslig för pyretroider
Bekämpningbehov
Fläckvisa angrepp i fält är relativt vanliga, men de är sällan så omfattande att bekämpning behövs. Senast det förekom starka angrepp som motiverade bekämpning var i början av 1990-talet lokalt i Mellansverige.

Biologi

Förekomst och betydelse
Av stråsäd angrips främst havre, korn och vete. Timotej, kvickrot och flyghavre är också värdväxter. Enstaka mindre angrepp är ganska vanligt. Senast det förekom mer omfattande angrepp med stora skördeförluster var i början av 1990-talet. Larvskadorna är av störst betydelse.
Biologi
Sädesbladbaggen övervintrar som fullbildad i fältkanter och skogsbryn. Under maj flyttar den till stråsäden där parning och äggläggning sker. Regn och kylig väderlek hämmar utvecklingen av ägg och larver.
Kännetecken
Den fullbildade skalbaggen är 4–5 mm lång och svartglänsande i blågrön ton med rödbrun halssköld. På våren till försommaren gör den genomgnagda strimmor mellan bladnerverna. Larven är gulaktig och som fullvuxen 5–6 mm lång. Den samlar sina exkrementer på kroppen till ett slemmigt hölje, vilket ger den ett gråsvart, snigelliknande utseende. Larven gnager också strimmor mellan bladnerverna, men bladen blir inte genomgnagda. De översta bladen skadas mest. Vid ett kraftigt angrepp lyser stråsäden gråvit på avstånd, oftast fläckvis i fältet.
Förväxlingsrisk
Det finns ingen risk för förväxling.
Namn på andra språk
Latin: Oulema melanopus (Lema melanopus)
Engelska: cereal leaf beetle (oat leaf beetle) (oat slugworm)
Svenska: vanlig sädesbladbagge
Danska: alm. kornbladbille
Norska: vanlig kornbladbille
Finska: viljakukko