Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Korn

Ramularia Korn

picture:18.50153f511712beea81e401b6

Bekämpning

Bekämpningströskel
Saknas.
Bekämpningstidpunkt
DC 39-55. Oftast kommer angreppen sent.
Preparat dos
Kombinerad bekämpning
Bekämpning mot enbart Ramularia är sällan aktuellt, de flesta preparat har måttlig effekt. Mefentriflukonazol är det ämne som för närvarande har bäst effekt, det ingår bl.a. i Balaya.
Det kan förekomma viss resistens hos Ramularia mot främst Proline*/Patel/Poleposition/ Protendo/Soratel* men även SDHI-medlen, därför kan effekterna vara osäkra.

För en bredare bekämpning som också har effekt mot bladfläcksvampar, se avsnittet om kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka.

*Proline och Soratel ska registreras om senast 2024-07-31, se www.kemi.se för beslut.
Bekämpningbehov
Angrepp förekommer i både höst- och vårkorn. Sjukdomen har ökat under senare år och vissa år med gynnsamma förhållanden förekommer starka angrepp. Eftersom angreppen av Ramularia oftast utvecklas sent under säsongen brukar betydelsen vara måttlig. Flertalet sorter är mottagliga och skillnaderna i tillgängligt sortmaterial är små. Symtomen av Ramularia kan lätt förväxlas med fysiologiska fläckar och även med angrepp av Bipolaris.

Biologi

Förekomst och betydelse
Sjukdomen har uppmärksammats som en skadegörare på höst- och vårkorn de senaste tio åren. Det finns vissa skillnader i mottaglighet för sjukdomen hos de olika kornsorterna. Angreppen kommer ganska sent och det är först efter axgång och blomning, som sjukdomen brukar observeras. Sjukdomens påverkan på skörden är ännu inte helt klarlagd, men troligen är den måttlig.
Biologi och spridning
Smittan sprids med hjälp av sporer från planta till planta eller från smittade växtrester. Svampen kan också övervintra på höstkorn och smitta vårkornet på våren.
Kännetecken
Svampen angriper främst blad och vid kraftiga angrepp leder det till brådmognad. Symtomen är små ljusa fläckar, som senare mörknar. Fläckarna blir mörkt bruna med en ljus bård och sitter i rader intill bladnerverna. Vid kraftiga angrepp ser bladen småprickiga ut. Fläckarna är genomgående och syns även på bladets undersida.
Förväxlingsrisk
Bipolaris och fysiologiska fläckar