Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Oljeväxter

Blygrå rapsvivel och Skidgallmygga Oljeväxter

picture:18.50153f511712beea81e400af

Bekämpning

Bekämpningströskel
1-2 blygrå rapsvivlar per planta. För skidgallmygga saknas tröskelvärden.
Bekämpningstidpunkt
Främst i slutet av blomningen. Vid mycket starka angrepp kan det finnas behov av upprepad bekämpning. Undvik bekämpning vid full blom för att skona nyttoinsekterna.
Preparat dos
Nexide 0,06 l/ha, Mavrik 0,2 l/ha eller Mospilan 0,2 kg/ha.
Bekämpningbehov
Den direkta betydelsen av blygrå rapsvivel är liten. Dess betydelse ligger i att den möjliggör angrepp av skidgallmygga. Myggan utnyttjar vivelns näringsgnag på skidorna för sin äggläggning. Angreppen är oftast större i fältkanter och vid mindre angrepp av vivlar kan en kantbehandling vara tillräcklig. Vid stor förekomst av vivlar kan flera bekämpningar i områden med starka angrepp av skidgallmygga bli aktuella. Följ trösklarna för blygrå rapsvivel. Bekämpningseffekten är ofta lägre än 50 %.

Höstoljeväxter
Mycket stora skador av skidgallmygga förekom i Skåne 2015–2018. Under åren 2019–2023 var angreppen små även om de var något högre 2023 och höga populationer av blygrå rapsvivel förekom i delar av Skåne. I Östergötland förekom starka angrepp 1992 och 2018. I övriga områden och år har skadorna huvudsakligen varit begränsade till fältkanterna och haft liten betydelse.


Våroljeväxter
Bekämpningsbehovet är oftast litet. I östra Östergötland förekom starka angrepp 2018, i övrigt har angreppen varit obetydliga i hela odlingsområdet de senaste 30 åren.

Biologi

Förekomst och betydelse
Den blygrå rapsviveln förekommer allmänt i oljeväxter från begynnande blomning. Den direkta skadan av viveln är normalt liten. Däremot kan den indirekta skadan vara stor, eftersom larvernas gnag möjliggör angrepp av skidgallmyggan.
Biologi
Den blygrå rapsvivel har en generation per år. Övervintring sker som fullbildad utanför fälten, i det övre markskiktet, till exempel i skogskanter. Ett till två ägg läggs per skida från begynnande skidsättning. När larven är fullvuxen gnager den hål på skidväggen och lämnar skidan för att förpuppas i jorden. Den nya generationen av vuxna vivlar gnager sedan på korsblommiga växter inför invintringen.
Kännetecken
Den fullbildade, blygrå skalbaggen är cirka 3 mm lång och har en tät, gråvit behåring på täckvingarna. Snytet (den utdragna delen av huvudet) är ganska långt och nedåtvänt. Larven är 0,5–4 mm lång och fotlös. Färgen varierar från gråvit till vit och huvudet täcks av en brun huvudkapsel. Larven gnager på fröanlagen och oftast finns det bara en larv per skida. Senare syns larvens utgångshål i skidväggen.
Förväxlingsrisk
Fullbildad vivel: blåvingad rapsvivel och fyrtandad rapsvivel Larv: skidgallmygga
Namn på andra språk
Latin: Ceutorhynchus obstrictus (C. assimilis är nu artnamn för kålgallvivel)
Engelska: cabbage/swede seed weevil
Svenska: blygrå rapsvivel
Danska: skulpesnudebille
Norska: skulpesnutebille
Finska: rapsikärsäkäs