Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Havre

Bladbakterios Havre

picture:18.50153f511712beea81e41159

Bekämpning

Förebyggande åtgärder
Sjukdomen motverkas genom nedbrukning av infekterade skörderester och genom att undvika sådd efter en infekterad havregröda. Bakterien är utsädesburen men undersöks inte vid analys eller kontroll av utsäde.

Biologi

Förekomst och betydelse
Förekomst av bladbakterios konstaterades 1996 i havre i Sverige och Norge. Sjukdomen har därefter konstaterats årligen, framförallt i västra Sverige. Mottagligheten varierar mellan olika havresorter. Angrepp gynnas om försommaren är sval och regnig samt sommaren varm och nederbördsrik. Bladbakterios hos havre har oftast liten betydelse.
Biologi och spridning
Sjukdomen orsakas av en bakterie, Pseudomonas syringae pv. coronfaciens. Bakterierna sprids med vattenstänk och insekter men troligen även genom direkt beröring mellan olika plantor. Infektion sker via bladens klyvöppningar. Sjukdomen är utsädesburen men överlever också kortare tid på smittade skörderester.
Kännetecken
Sjukdomen ger främst symtom på bladen. De tidiga angreppen visar sig först som små ovala och vattniga fläckar. Fläckarna, som oftast är koncentrerade till bladspetsarna, blir senare rödbruna med ett ljusare parti i mitten. De kan också sitta mitt på bladet, som då kan vika sig, eller längs bladkanterna.
Förväxlingsrisk
Brunfläcksjuka (havre), havrens bladfläcksjuka och manganbrist