Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Åkerbönor

Bönsmyg Åkerbönor

picture:18.50153f511712beea81e40749

Bekämpning

Bekämpningströskel
Saknas
Bekämpningstidpunkt
För att få effekt av bekämpningen krävs att följande är uppfyllt samtidigt:
• Man hittar vuxna bönsmygar i grödan och de är aktiva
• 50 % av plantorna har börjat utveckla baljor på den nedersta delen av plantan
• Den maximala dygnstemperaturen ska ha nått minst 20 °C under två på varandra följande dagar
Preparat dos
Carnadine 0,25 l/ha.
Bekämpningbehov
Bönsmyg förekommer främst där odling av åkerböna är vanlig. En eventuell bekämpning sätts in mot äggläggande honor och kräver bekämpning i precis rätt tid för att nå ett tillfredställande resultat. Tidigare bekämpningsförsök från Sverige och Lettland pekar på svaga effekter av bekämpning. I de två svenska försök som ligger till grund för registreringen har Carnadine en effekt på 58–68 % vid ett skadetryck på 14–23 % skadade bönor per planta i obehandlat. Bekämpningarna gjordes i DC 63–65. I praktisk odling har det förekommit bekämpningar med mycket varierande resultat.
Förebyggande åtgärder
• använd utsäde fritt från bönsmyg

Biologi

Förekomst och betydelse
Bönsmygens värdväxter är åkerböna, andra bönarter, ärter och lupiner. Sedan flera år har angrepp uppmärksammats i utsädesodlingar av åkerböna, främst i Skåne och Västra Götalands län. Med ökad odling av åkerböna kan bönsmygen bli en besvärlig skadegörare.
Biologi
Bönsmygen är en skalbagge, som troligen har kommit till Sverige med importerade bönor. Den har en generation per år. Skalbaggen övervintrar som fullvuxen, antingen som frilevande eller i bönor. Frilevande individer övervintrar på skyddade platser, exempelvis under trädbark eller i förna (lager på marken som består av organiskt material). Bönsmygen lämnar vintervilan under senare delen av våren. Skalbaggen livnär sig på pollen och nektar men kan även äta blad och blommor. I samband med blomning eller något tidigare kan den observeras i åkerbönor. Honorna lägger ägg på baljorna. Efter kläckningen borrar sig larverna genom baljorna och in i fröna där de utvecklas till fullbildade insekter. Skadan syns som små hål i fröna vilket medför försämrad foder- och utsädeskvalitet. Bönsmygen sprids till nya platser med utsäde.
Kännetecken
Bönsmygen är en 3–5 mm lång skalbagge med äggformad kropp. Täckvingarna är svarta med ljusa hår, vilket ger ett fläckigt utseende. Huvudet är litet och något avsmalnande bakom ögonen. Frambenen och den innersta delen på antennerna är gulröda. Larven är vitgul med brunt huvud. Den blir upp till 6 mm lång och har inga ben. Ett tydligt kännetecken är hål i bönorna.
Förväxlingsrisk
Det finns ingen risk för förväxling.
Namn på andra språk
Latin: Bruchus rufimanus
Engelska: bean (seed) beetle
Svenska: bönsmyg
Danska: bønnefrøbille
Finska: härkäpapupiilokas