Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Majs

Majsmott Majs

picture:18.50153f511712beea81e4113b

Bekämpning

Bekämpningbehov
Skadorna ligger normalt på en låg nivå men det finns undantag. Majsmott finns i södra och mellersta Sverige, mest i områden där det odlas mycket majs i ensidig, plöjningsfri odling. Utomlands har majsmott på sina håll orsakat stor skada. Stora angrepp kan orsaka skördeproblem genom att stjälken knäcks och orsakar liggmajs. Fusariumangrepp (stjälkröta och kolvfusarios) kan också öka vid angrepp. I sockermajs kan majsmott orsaka kvalitetsproblem och det har skett en ökning av angreppen i södra Sverige. Majsmottets larv övervintrar i de nedre delarna av majsplantan eller rotfästet som finns kvar i fält efter skörd. Förebyggande åtgärder är mycket viktigt för att slippa framtida problem och det enda sättet att hålla skadegöraren på en acceptabel nivå. Höst- eller vårplöjning så att alla växtrester hamnar minst 10 cm under markytan eller en kraftig stubbearbetning efter skörd som stör larvens övervintring är bra metoder för att minska uppförökning. Var noga med att högar av kasserad majs inte blir liggande i fält utan att den blir nedbrukad. En varierad växtföljd med andra grödor är också ett bra alternativ.
Förebyggande åtgärder
• plöj, höst eller vår, så att alla skörderester hamnar minst 10 cm under markytan inför sådd
• kör helst sönder majsstubben så att det inte finns bitar med två noder och oskadd stubb däremellan. Det stör mottets övervintring och gör det lättare att plöja.
• odla majs i växtföljd med andra grödor

Biologi

Förekomst och betydelse
Skador av majsmottets larver har påträffats i de delar av landet där majs odlas yrkesmässigt. Störst angrepp påträffas i fält med ensidig odling av majs, speciellt där plöjfri odling tillämpas. Majsmottet är vanligast i landets sydligaste delar där skadorna har ökat under senare år. Larverna kan förorsaka stor skada, men angreppen i Sverige är fortfarande begränsade.
Biologi
Majsmotten kläcks i mitten av juni och lägger ägg på undersidan av bladen på de mittersta delarna av plantorna. De nykläckta larverna tar sig in i majsstjälken där de lever av märgen. När en larv ska passera en nod borrar den sig först ut, kryper förbi noden och tar sig in i nästa del av stjälken. Larverna övervintrar i de nedre delarna av plantan eller i rotfästet. Året därpå, under senare delen av maj, förpuppar de sig där de övervintrat.
Kännetecken
Tecken på angrepp är oftast att hanblomman bryts och hänger ner i beståndet. Andra tecken är att borrspån syns vid bladbaser eller i kolvspetsar vid de hål, som larverna gnagt. Vid kraftiga angrepp kan plantorna försvagas och brytas. Vid angrepp i kolvfästena kan kolvarna falla till marken. I stjälken hittas oftast den gråvita larven. Den har tvärgående band med mörka prickar och mörkt huvud.
Förväxlingsrisk
Stjälkröta
Namn på andra språk
Latin: Ostrinia nubilalis
Engelska: European corn borer
Svenska: majsmott
Danska: majsborer
Norska: maispyralide
Finska: maissikoisa