Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Majs

Kolvfusarios och stjälkröta Majs

picture:18.50153f511712beea81e4113e

Bekämpning

Bekämpningbehov
Angrepp i kolven kan ge toxinerna DON och ZEA som är skadliga för enkelmagade djur men kan också påverka idisslare. Fusariumangrepp i stjälken kan ge stjälkröta med liggmajs som följd. Stjälkröta förekommer i hela majsodlingsområdet, främst på fält med intensiv majsodling. För att minimera risken av angrepp är det viktigt att få in majsodlingen i en varierad växtföljd och undvika spannmål efter majs. Det är viktigt att marken blir ordentligt bearbetad eftersom sporerna övervintrar på skörderester av majs och spannmål. Kolvfusarios förekommer framför allt i kärnmajs men det svenska försöksunderlaget är för litet för att göra en bedömning av sortskillnader.
Förebyggande åtgärder
• undvik ensidig odling av majs på samma skifte
• noggrann plöjning om majs odlas efter majs
• låt inte grödan stå kvar i fält efter optimal skördetid
• välj om möjligt mindre känslig sort
• undvik höstvete efter majs

Båda sjukdomarna orsakas av svampar ur släktet Fusarium. Angrepp i kolven kan ge toxinerna DON och ZEA. Fusariumangrepp i stjälken kan ge stjälkröta med liggbildning som följd.

Sorter har olika känslighet för kolvfusarios och stjälkröta, men det svenska försöksunderlaget är för litet för att göra en bedömning. Danska försök med kärnmajs visar lägst halter DON och ZEA i Yukon. Fieldstar har trots små angrepp av kolvfusarios och stjälkfusarios haft höga halter av både DON och ZEA.

Biologi

Förekomst och betydelse
Kolvfusarios förekommer i huvudsak i fält med ensidig odling av majs, speciellt då mycket skörderester finns kvar på markytan. Kolvangreppen gynnas av sval och regnig väderlek under de två till tio första dagarna av silkets (pistillernas) utveckling. Förutom att påverka hela plantan negativt kan svamparna bilda mykotoxiner (gifter).
Biologi och spridning
I Sverige orsakas kolvfusarios i huvudsak av Fusarium graminearum. Svampen övervintrar på skörderester i marken eller på markytan men kan även övervintra på utsädet. Smittan från skörderester sprids med vind och regnstänk till kolvarna. Även majsmottets larver kan sprida smittan genom att göra borrhål i kolvarna där svampen kan ta sig in.
Kännetecken
På kolvarna syns ett vitt och/eller rött till mörkrosa mycel (nätverk av svamptrådar).
Förväxlingsrisk
Det finns ingen risk för förväxling.
Namn på andra språk
Latin: Fusarium graminearum
Engelska: Stalk Rot
Svenska: fusarios
Danska: fusariose
Norska: fusariose
Finska: fusarioosi