Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Oljeväxter

Kålbladmögel Oljeväxter

picture:18.50153f511712beea81e41134

Bekämpning

Förebyggande åtgärder
Svampen övervintrar med vilsporer i marken och som mycel på växtrester. Frösmitta kan förekomma men är sällsynt. Angreppen är normalt av liten betydelse, men svagt utvecklad höstraps som angrips på hösten kan skadas allvarligt och utvintra. Sortskillnader finns men är dåligt undersökta i Sverige. Motverka sjukdomen genom att undvika frodiga bestånd och inte återkomma oftare än vart 5-6 år med oljeväxtgrödorna.

Biologi

Förekomst och betydelse
Svampen finns överallt där oljeväxter odlas och förekommer framförallt på unga plantor vid fuktig väderlek. Vid torr och varm väderlek växer plantan snabbt ifrån angreppen. Fuktig väderlek på hösten gynnar angrepp på höstoljeväxter och angreppet hämmar tillväxten. Kålbladmögel orsakar oftast måttlig skada.
Biologi och spridning
Kålbladmögel orsakas av en svamp, som överlever i jorden med hjälp av vilsporer (oosporer) eller som mycel (nätverk av svamptrådar) på växtrester. Höstoljeväxter infekteras i groddplantstadiet då hjärtbladen angrips, medan våroljeväxter vanligen infekteras något senare i plantornas utveckling. Från primärt angripna plantor sprids smittan vidare med vinden. För tillväxt och sporbildning behövs fuktiga förhållanden och temperaturer på 10–16 °C.
Kännetecken
Vid angrepp uppstår gulaktiga till rödbruna fläckar på bladens ovansida. På bladens undersidor syns fläckar, som är belagda med ett gråvitt ludd. Efterhand gulnar bladen för att sedan vissna och falla av. Hos våroljeväxter syns kålbladmögel oftast i täta bestånd.
Förväxlingsrisk
Gråmögel och ljus bladfläcksjuka
Namn på andra språk
Latin: Hyaloperonospora brassicae
Engelska: Downy Mildew
Svenska: kålbladmögel
Danska: korsblomstskimmel, kålskimmel
Norska: kålbladskimmel
Finska: ristikukkaislehtihome